Per què el vot en blanc perjudica als partits petits?

Segons algunes de les darreres enquestes, i degut al gran descontentament de la població amb la política tradicional, aquest diumenge 28 l’opció del vot en blanc pot obtenir uns resultats espectaculars. Popularment es considera el vot en blanc una opció de protesta, un vot a favor de la democràcia però en contra de qualsevol partit. Ara bé, no està de més saber quins són els seus efectes reals a l’hora del repartiment d’escons.

Una idea força generalitzada és que el vot en blanc s’assigna d’alguna forma -ningú especifica quina- als partits majoritaris. Això no és cert. D’altra banda, diverses pàgines –com aquesta– contesten a aquest rumor amb una explicació del recompte electoral segons la qual el vot en blanc no afecta absolutament en res. Això tampoc és del tot cert. Vegem-ho amb un exemple pràctic.

Aquests són els resultats electorals de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya:

  • Cens: 5.321.274
  • Votants: 2.982.108
  • Vots nuls: 13.574
  • Vots vàlids: 2.968.534
  • CiU: 935.756 (31,52%) 48 diputats
  • PSC: 796.173 (26,82%) 37 diputats
  • ERC: 416.355 (14,03%) 21 diputats
  • PPC: 316.222 (10,65%) 14 diputats
  • ICV: 282.693 (9,52%) 12 diputats
  • Ciutadans: 89.840 (3,03%) 3 diputats
  • Altres: 131.495 (4,41%)
  • En blanc: 60.244 (2,02%)

El repartiment d’escons es fa mitjançant la regla d’Hondt, i és cert que no hi intervenen els vots en blanc. Però per accedir a aquesta fase hi ha una selecció prèvia: només passen el tall els partits que superen el 3% dels vots vàlids (nota de la Junta Electoral Central al respecte). És a dir, Ciutadans (3,03%) va entrar en el joc pels pèls, però un cop a dins es va endur 3 escons. Què passaria si només 35.000 de les persones que es van quedar a casa haguessin decidit anar a votar en blanc? Vegem-ho:

  • Cens: 5.321.274
  • Votants: 3017108
  • Vots nuls: 13.574
  • Vots vàlids: 3.003.534
  • CiU: 935.756 (31,16%) 49 diputats (+1)
  • PSC: 796.173 (26,51%) 38 diputats (+1)
  • ERC: 416.355 (13,86%) 22 diputats (+1)
  • PPC: 316.222 (10,53%) 14 diputats
  • ICV: 282.693 (9,41%) 12 diputats
  • Ciutadans: 89.840 (2,99%) 0 diputats (-3)
  • Altres: 131.495 (4,39%)
  • En blanc: 95.244 (3,17%)

En aquest cas, la pujada dels vots en blanc fa variar el nombre total de vots vàlids, i per tant la barrera del 3% també se situa més amunt. Ciutadans no passa el tall i els tres diputats que haurien aconseguit van a parar a mans de CiU, PSC i ERC. Podeu comprovar el càlcul amb aquest simulador (tingueu en compte que la barrera es calcula amb els vots de tota Catalunya, però la repartició es fa per circumscripcions. En aquest cas només s’ha de tornar a calcular la de Barcelona, que és on Ciutadans havia aconseguit representació).

En conclusió, un vot en blanc elevat dificulta l’entrada dels partits petits al Parlament i, d’aquesta forma, pot arribar a beneficiar als partits majoritaris. Si bé és cert que habitualment se’l considera un vot de protesta, tots sospitem que als diputats de les forces tradicionals els importa més saber si seguiran o no ocupant la seva cadira -i el sou que comporta- que el nombre de vots en blanc que hi ha hagut. Probablement el que sí que els faria reaccionar seria l’entrada de nous partits al Parlament; l’amenaça d’un canvi real.

60 respostes a “Per què el vot en blanc perjudica als partits petits?”

  1. Quim on

    El vot blanc perjudica els partits petits pq no és computable, quan sigui computable no perjudicarà ningú pq tindrà representació… i ara mateix com que no volem que perjudiqui ningú, qui vulgui votar en blanc sense perjudicar, que voti ESCONS EN BLANC – CIUDADANOS EN BLANCO !!!

    Respon
  2. dvdgmz on

    No m’agrada gens el títol, justament contradiu el que matiseu en el text.
    D’altra banda si considerem el vot en blanc com un vot polític tant li fa que elevi o no la barrera de tall.
    D’altra banda el percentatge també es veu molt afectat per la participació global. El PSC pot tenir variacions de quasi 200.000 vots, alguns poden anar a altres partits, però molts surten i entren de l’abstenció. I això ha fet variar més el llindar del 3% que no pas els vots en blanc.
    Podem pensar que els partits ignoren el vot en blanc, però el que està passant amb el vot en blanc a Catalunya és molt significatiu; darrerament els periodistes i comentaristes han començat a donar-li visibilitat. Si pugés per sobre del 3% encara seria més significatiu.
    Per tant: sisplau, considereu el vot en blanc com una opció política legítima i no mireu de buscar falsos arguments tècnics en contra.
    No entreu en demagògies que no hi heu entrat per a les altres coses.
    Segurament entre els votants de vot en blanc hi ha potencials votants del vot en negre (Pirates!) però penso que ens convencereu millor amb arguments polítics.

    Respon
    • Capità Pirata on

      Hola,

      el títol i la conclusió diuen el mateix:
      – “Per què el vot en blanc perjudica als partits petits?”
      – “En conclusió, un vot en blanc elevat dificulta l’entrada dels partits petits al Parlament i, d’aquesta forma, pot arribar a beneficiar als partits majoritaris.”

      El vot en blanc és una opció legítima, però cal saber-ne les conseqüències exactes. L’autor de l’article el va escriure per que es va trobar amb molta gent desinformada sobre el vot en blanc.

      Encara que el vot en blanc sigués del 99%, els polítics seguirien governant (i cobrant els mateixos diners) amb l’1% dels vots. Això és un argument tècnic, no hi ha gaires matisos a discutir.

      Salut!

      Respon
      • dvdgmz on

        El vot a un partit que no arribarà al 3% perjudica als altres partits que no arribaran al 3% tant com el vot en blanc, pels mateixos arguments tècnics.
        Aquests arguments els han fet servir des de fa temps els partits “mitjans” apel·lant al vot útil per a ells.
        Estic d’acord amb el “l’únic vot inútil és votar els de sempre” que va dir en Carlos Sánchez-Almeida en explicar el seu vot als pirates.
        Penso que el vot en blanc té capacitat transformadora quan no hi ha opcions polítiques vàlides.
        Dubto que amb un 99% de vot en blanc es pugui governar com aquell qui res.

        Aquest cop votaré en negre.

        Respon
        • Kajuna on

          dvdgmz té raó en una cosa: qualsevol vot a qualsevol partit perjudica a la resta de partits… especialment als petits. De fet, és un dels motius pels quals la gent vota, per donar força a un partit en oposició als altres. El que molta gent no sap és que el vot en blanc també perjudica, però NOMÉS als petits. Als grans els pot beneficiar, i tota la gent que pensa votar en blanc per perjudicar als partits de sempre, hauria de saber que els està posant les coses més fàcils enlloc de més difícils. És cert que dilluns tots diran de cara al públc: “vaja, hi ha molts vots en blanc, hem de reflexionar”. I allà es quedarà l’autocrítica.

          Respon
  3. Albert on

    L’argumentació del què provoca el vot en blanc és correcta però hi ha un error tècnic molt gran, que si fos certa perjudicaria les vostres pròpies aspiracions de tenir representació:
    – La barrera del 3% es per circumscripció (que en aquest cas és la província), no en el global de Catalunya. Aquí teniu la info: http://ves.cat/anFn

    En el cas de Ciutadans-Ciudadanos de les passades eleccions a la província de Barcelona va treure un 3,53% del vots. Si hagués tret un 3% a la província, de Barcelona, encara que el global de Catalunya fos per sota del 3%, hagués entrat igualment.
    L’exemple d’això el tenim a les eleccions al Parlament de l’any 1980: el Partido Socialista de Andalucía-Partido Andaluz va treure 2 diputats amb un 3,03% del vots a la província de Barcelona, tot i que en el global de Catalunya va treure un 2,66%. En canvi Solidaritat Catalana es va quedar amb un 2,58% de vots a la província, i al no superar el 3% es va quedar sense cap diputat, tot i que sense barrera electoral segurament n’hagués tingut.
    Aquest resultat igualment demostra que si a la província de Barcelona arribes al 3% ja tens 2 diputats segurs. En canvi a les altres províncies superar el 3% no és garantia d’aconseguir algun diputat, com el cas de Solidaritat Catalana l’any 1980 a Tarragona, que va treure 3,02% del vots però no va treure cap diputat.

    A la web del Departament de Governació de la Generalitat poden consultar els resultats de totes les eleccions: http://ves.cat/anFp

    Respon
  4. javi on

    és interessant veure que cada vegada més la gent està interessada en saber com computa exactament el vot en blanc i els efectes reals que té, més enllà del significat “ideològic” que pugui tenir.
    Al blog undiatonto.com també van fer una reflexió del que comptava el vot en blanc. Interessat pel tema vaig fer diferents simulacions per veure què hagués passat a la demarcació de Barcelona en diferents condicions a les eleccions passades. Vaig deixar els gràfics al comentari següent: http://www.undiatonto.com/?p=1450#comment-899.

    Salutacions!

    Respon

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)