El 16 de març es van complir 10 anys del naixement de la Viquipèdia, la segona versió de la Wikipedia en publicar un article. Aquell dia, Jimmy Wales va anunciar la creació de dominis per la Wikipedia en llegües diferents de l’anglès, i citava l’usuari Cdani com a molt interessat en la creació de la versió catalana; Cdani ha continuat participant en el projecte i, de fet, n’és un dels membres més actius. La primera entrada de la Viquipèdia, corresponent al mot Àbac, es va publicar el 17 de març de 2001.
Entre els diversos actes que s’han realitzat per celebrar l’efemèride, destaca la jornada de portes obertes realitzada al llarg de tot el dissabte 19 a la seu dels Castellers de Barcelona. Entre diverses activitats, es va explicar el funcionament de la Viquipèdia i, sobretot, es va propiciar el contacte entre els qui volien començar a participar en el projecte i els usuaris més veterans, que els van fer de guia en els primers passos.
La Wikipedia és un dels projectes punters a nivell mundial en el camp del coneixement lliure. Combinant llicències lliures (Creative Commons fonamentalment), programari lliure i les col·laboracions desinteressades de centenars de milers de voluntaris arreu del món, s’ha convertit en una eina que posa el coneixement universal a l’abast de tothom (de tothom que disposi d’una connexió a Internet, és clar) a un cost irrisori.
La seva característica fonamental, el fet que tothom hi pugui col·laborar, fer-hi aportacions en forma d’articles i corregir i millorar les aportacions d’altri, es troba en la base del seu desenvolupament espectacular. Tanmateix, aquesta característica ha estat molt criticada per una bona part dels sectors acadèmics i per les editorials especialitzades en enciclopèdies: el fet que fos possible editar i modificar articles de caràcter polèmic (de contingut polític o religiós, per exemple) ha facilitat una mena de campanya en contra de la Wikipedia. La Wikipedia, però, ha après d’aquests atacs i a desenvolupat un sistema de vigilància per evitar que es puguin dur a terme actes vandàlics.
El paper de la Wikipedia sobre les llengües minoritzades, com el català, encara és més important, ja que posa en mans de les comunitats de parlants el poder de reunir el coneixement en llurs llengües quan interessos polítics o comercials impedeixen que es faci a la manera tradicional. Aquest paper ha estat entès per l’administració catalana: el 2007, el Departament de Cultura de la Generalitat Catalana va engegar un projecte de col·laboració amb la Viquipèdia amb l’objectiu de superar la barrera dels 100.000 articles; l’objectiu va ser àmpliament superat, a dia d’avui la Viquipèdia ofereix més de 313.000 articles i, a més a més, des de gener de 2010, la Viquipèdia en català lidera el rànquing de qualitat elaborat per Wikipedia a partir de la llista de 1.000 articles que tota versió de la Wikipedia hauria de tenir.
Des de Pirates de Catalunya ens congratulem per l’efemèride i felicitem tots els viquipedistes per la tasca que, dia rere dia, realitzen en pro de la cultura lliure.