Dilluns, al voltant de les vuit del vespre, vàrem conèixer la suspensió cautelar de la llei de consultes i del decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre per l’admissió a tràmit dels dos recursos d’inconstitucionalitat, presentats pel Partit Popular davant del Tribunal Constitucional.
No era cap sorpresa, de fet les notícies eren crònica d’una suspensió anunciada. Fins i tot el president Mas es va avançar en el seu discurs durant la presentació del “Llibre blanc de la transició nacional a Catalunya”. Però no per això resulta menys trist confirmar que vivim en un Estat autoritari. Més enllà d’estar d’acord o no amb la consulta i la llei suspeses, no se’ns pot escapar que el Tribunal Constitucional ha actuat al dictat del Govern espanyol amb tota la rapidesa possible. Vagi pel endavant que els pirates sempre estarem a favor de consultar a la ciutadania, pel que la llei de consultes és valorada com un pas endavant, tot i que hi ha certes mancances com que les consultes no siguin vinculants o que no es pugui decidir sobre pressupostos i, per extensió, sobre retallades.
A Espanya, i per extensió a Catalunya, no hi ha un Estat democràtic. El poder judicial és dirigit des del poder executiu i, alhora, l’executiu també influeix en el legislatiu, fins al punt que aquesta legislatura del Partit Popular ha funcionat exclusivament a força de majoria absoluta i de Reial Decret-llei.
No només ens neguen el vot, tant a Catalunya com a Canàries amb la consulta sobre prospeccions petrolíferes, a sobre perverteixen allò que diuen defensar, enfonsant-nos a tots en un Estat autoritari amb disfresa de democràcia. En nom de l’estabilitat han segrestat la nostra sobirania, la que resideix en el poble i de la que emanen els poders de l’Estat, tal i com resen la Constitució i l’Estatut d’autonomia català, ambdós emprats com arma llancívola entre uns i altres. De fet, en el cas de la Constitució és encara més flagrant, ja que diuen que és intocable fins que cal modificar-la per prioritzar el deute. Llavors triguen menys d’un mes en modificar-la.
I si creus que això només són cabòries, pregunta’t per què altres recursos d’inconstitucionalitat com els presentats contra la llei de desnonaments o les taxes judicials no han rebut el mateix tracte per part del Tribunal Constitucional. Es diu que la Justicia és cega, pero ningú ha dit que no tingués prioritats.
Davant de tot això, els pirates ens oposem a aquesta política partidista i electoralista per sobre de les reclamacions de la ciutadania i reiterem el nostre suport a la consulta del 9 de novembre, com exercici de democràcia directa, així com insistim en que volem expressar-nos democràticament sobre altres assumptes.