En els darrers anys, hem assistit a un parell de fenòmens relacionats amb el desencís generalitzat envers la classe política. D’una banda, uns índex d’abstenció al voltant del 50% i d’una altra, l’aparició de petits partits que tracten de donar resposta a aquest sentiment generalitzat de descontentament. No descobrirem el Mediterrani si diem que Pirates de Catalunya, com el moviment Pirata internacional, neix d’aquest descontentament i, a la vista dels resultats obtinguts arreu d’Europa, n’és una de les respostes més serioses.
La reacció d’alguns partits tradicionals, partits del segle passat, amb un funcionament intern i polítiques del S. XIX, que veuen com van perdent votants, sigui per l’augment de l’abstenció, sigui per l’aparició de noves alternatives polítiques, es va concretar abans del passat estiu sota la forma d’una nova llei electoral. Com que continuen sense saber lluitar contra l’abstenció, van decidir lluitar contra els nous partits barrant-nos el pas amb una exigència inèdita les anteriors convocatòries d’eleccions generals: la de presentar una quantitat d’avals equivalents a l’u per mil (el 0’1%) dels electors censats en cada circumscripció. Però aquest requeriment té efectes, exclusivament, per als partits sense representació parlamentària.
Aquest requeriment, tanmateix, no s’ha limitat a l’exigència de recollir i presentar alguns milers de firmes degudament contrastades: l’administració no s’ha dignat a donar instruccions detallades sobre la manera de recollir i contrastar aquestes firmes fins el 16 setembre i limita el termini per a poder fer la petició d’avals des de la convocatòria formal de les eleccions, fins la data de presentació de candidatures davant la Junta Electoral – 21 dies de marge -, quan els partits tradicionals porten mesos fent campanya, cosa que dificulta encara més el procés per als partits petits.
Com a resposta a aquests obstacles, Pirates de Catalunya va crear i promoure la iniciativa «Jo Avalo». La idea és senzilla: els partits sense representació parlamentària que es proposen fer front al repte de reunir les signatures exigides, s’hi inscriuen gratuïtament i disposen, així, d’una plataforma des d’on donar-se a conèixer; els ciutadans disposats a avalar-los poden avançar les dades necessàries per tal de ser contactats tan aviat com comenci el procés de recollida d’avals. Ara bé, com és que Pirates de Catalunya posa aquest recurs en mans dels seus adversaris polítics sense cap cost per als que hi volen participar?
A PIRATA.CAT, la nostra prioritat no és aconseguir escons, sinó servir a la democràcia; considerem que la democràcia d’un sol partit (com passava en alguns règims totalitaris del segle passat) no és democràcia; considerem de la democràcia de pocs partits (com la que ens volen imposar amb la nova llei electoral) és menys democràcia. Des de Pirates de Catalunya hem volgut crear una eina al servei de la pluralitat, perquè creiem que, sense pluralitat, no hi ha democràcia. No hem tractat d’ajudar als partits que ens cauen simpàtics, sinó a tots els que es comprometen amb la democràcia.
Sabíem, però, que això no seria fàcil, que hi hauria partits (només cal consultar les hemeroteques) que tractarien d’atribuir-se l’autoria de la nostra iniciativa. Sabíem, també, que tindríem alguns companys de camí que defensarien idees ben diferents de les nostres, fins i tot oposades, o de dubtosa filiació democràtica. I sabíem que seríem atacats pels partits amb representació parlamentària, pels que voldrien barrar el pas als Pirates i a tots els partits que, a través del «Jo Avalo», tractem d’oferir alternatives democràtiques als ciutadans d’aquest país.
I així ha estat: fa pocs dies, ens han acusat de simpatitzar amb un dels partits que havien sol·licitat emprar el servei. I cal dir que, tot i examinar amb atenció els idearis de tots els partits que han volgut sumar-s’hi, no hem pogut determinar que el partit esmentat, en particular, estigués en contra dels drets humans ni de la democràcia. I, com que a PIRATA.CAT creiem en la presumpció d’innocència, no se’ls hi va negar l’entrada. Tanmateix, la campanya ha iniciat una nova fase, prevista en les normes que van acceptar tots els partits, en la qual alguns partits, entre ells l’esmentat, ja no estan presents a la plataforma.
Evidenciant l’errada dels acusadors que han confós dos partits per la semblança de nom, sense contrastar-ne ni comparar idearis, demostrant la falta de coneixement i d’interès vers un tema tant delicat, abans d’emetre la seva opinió.
Perquè, no ens enganyem, el que hi ha al darrere de la nova llei electoral i el que s’amaga sota les acusacions dels nostres detractors és, ni més ni menys, que l’abolició de la presumpció d’innocència, ja que posa a tots els partits no parlamentaris sota la sospita de no ser partits seriosos i representatius de la voluntat dels qui els voten i dels qui en formen part.
A «Jo Avalo» apareixen partits des de l’extrema dreta fins a l’extrema esquerra, passant per totes les altres opcions intermèdies: com és que ens volen associar exclusivament amb els uns, però no amb els altres? La contradicció és evident i insostenible, i els que han intentat atacar-nos queden en ridícul. És normal: la difamació és l’eina fàcil d’aquells que no tenen més recursos ni volen tenir-los. Malgrat això, a PIRATA.CAT hem après de l’experiència i continuem endavant, segurs d’haver actuat en conseqüència als nostres principis i d’ajudar a tothom que ho ha demanat, sempre guardant les distàncies i respectant-nos mútuament.
Manoli Martin
Pirates de Catalunya (PIRATA.CAT)
Sant Fruitós de Bages