Celebrem el dia internacional del Copyright tot llegint “El diari d’Anna Frank”

anna_frank-EVENT_cover1200x420

El 26 d’abril és el Dia Internacional del Copyright, i des de Pirates de Catalunya ens adherim a la inciativa del Centrum Cyfrowe polonès, l’associació Kennisland holandesa i la International Communia Association tot llegint, o provant de llegir, “El diari d’Anna Frank”. I és que aquesta obra és un dels exemples més clars de la necessitat d’una política europea unificada de copyright, així com del desgavell amb les lleis nacionals actualment en vigor.


El cas del Diari

Aquesta obra mundiament coneguda té una autora principal (la mateixa Anna Frank), la qual va morir l’any 1945. Seguint amb la normativa sobre drets d’autor vigent ara mateix als Països Baixos, el Diari passava al domini públic el dia u de gener de 2016. Tanmateix, la Fundació Anna Frank, amb seu a Suïssa, va decidir extendre la protecció de l’obra tot afegint un co-autor – Otto Frank, el pare d’Anna Frank, el qual va morir l’any 1980, de manera que els drets d’autor quedaven renovats fins l’any 2050. D’altra banda, una disposició transitòria del govern holandès determinava que els manuscrits del diari, pel fet d’haver estat publicats l’any 1986, tenien drets d’autor fins a ciquanta anys a partir de la publicació de l’obra, no de la mort de l’autora.

Tanmateix, el fet que a Europa no hi hagi una legislació comuna fa que el Diari, sí que entri al domini públic… però a Polònia. És per això que el dimarts 26 d’abril es llença a Internet el web http://www.annefrank.centrumcyfrowe.pl/, des del qual els visitants polonesos podran llegir el text complet del Diari, però no els visitants provinents d’altres països de la Unió Europea, on hi ha diferents lleis de propietat intel·lectual en vigor.


Una reforma necessària de la Llei de Propietat Intel·lectual

Tal i com hem dit diverses vegades, tant Pirates de Catalunya com el Moviment Pirata Internacional no estan en contra dels drets d’autor, car són un dels drets recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans (concretament a l’article 27.2). Tanmateix, queda molt clar que, dins d’un ens com la Unió Europea és necessària una reforma de la llei de Propietat Intel·lectual que persegueixi com a objectius harmonitzar el mercat digital a nivell europeu, la promoció de la creativitat i la innovació, així com el creixement econòmic i de la competitivitat, tal i com s’afirma a l’informe sobre la reforma de la llei de copyright europea que va elaborar Julia Reda, l’eurodiputada del Partit Pirata alemany.

En un mercat únic com l’europeu, no és lògic mantenir 27 legislacions diferents sobre drets d’autor i propietat intel·lectual, moltes d’elles desfassades i poc adaptades a mercats tan cambiants com el digital. Aquest 26 d’abril, celebrem el Dia del Copyright demanant-ne una reforma integral, respectuosa amb els autors però facilitadora de l’entrada del coneixement al domini públic.

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)