Sobre l’accident que es va produir a la planta d’IQOXE de la Canonja, al Polígon Sud del Complex Petroquímic de Tarragona, des de Pirates de Catalunya volem fer una sèrie de consideracions. La primera d’elles és mostrar el nostre sentit condol als familiars i amics de les tres persones que han mort com a conseqüència de l’accident, així com desitjar una ràpida recuperació a les persones ferides i afectades.
En els darrers 12 mesos, el Polígon Químic ha estat l’escenari d’accidents de diversa gravetat com el de Carburos Metálicos del maig passat, amb una persona morta i un ferit molt greu, l’incendi de Miasa al juliol i l’accident d’aquesta setmana que ha afectat a IQOXE. A més d’aquest tipus d’accidents, la població del Camp pot estar exposada de forma continuada a riscos per la seva salut vinculats a la contaminació. Tanmateix volem destacar que aquest fet no el podem conèixer del cert perquè no s’han dut a terme estudis que ho conformin o desmenteixin. Lamentem l’actitud passiva de la Generalitat de Catalunya a l’hora de buscar solucions per les demandes del territori respecte aquest tema.
Pensem que s’han produït errades en la comunicació de l’emergència a la ciutadania, com ara els missatges contradictoris sobre el confinament dels ciutadans de les localitats properes emesos a xarxes socials, en contrast amb la manca d’utilització de les sirenes de risc químic que, en cas de confinament com s’estava demanant, haurien d’haver estat activades. La decisió sobre el confinament, o no, en una situació de crisi química no pot dependre de la percepció de risc dels ciutadans de manera individual, sinó que l’administració ha d’emetre un missatge clar, directe i entenedor sobre les conductes que aquests han de desenvolupar. Les compareixences d’alguns dels responsables polítics com el Conseller d’Interior, Miquel Buch, van afegir-se a generar aquesta percepció de contradicció al afirmar que la gent podia sortir de casa de forma normal, però alhora recomanava mantenir el confinament.
Pirates de Catalunya es vol sumar a les reclamacions de la Plataforma Cel Net i també exigir a la Generalitat de Catalunya:
- Una legislació que millori el control i regulació de la indústria química i contaminant, la qual incorpori sancions quantioses en cas de negligència. Contaminar o no vetllar per les condicions de seguretat dels treballadors i treballadores ha de tenir un cost important per les empreses responsables d’aquests fets.
- Actualitzar els mecanismes de comunicació d’emergències per evitar que es produeixin situacions com les d’aquest accident.
- Realitzar un estudi exhaustiu, rigorós i independent per avaluar els riscos i l’impacte que produeixen aquestes indústries sobre la salut i el medi ambient, i prendre les mesures que se’n derivin.
- Revisar la planificació urbanística a llarg termini per garantir la seguretat al voltant de les zones industrials del Camp de Tarragona.
- Impulsar una revisió de la planificació industrial de la zona per convertir l’actual indústria en “química verda”, tot apostant per la recerca i la innovació en aquest àmbit.
Finalment, demanem el cessament del conseller Miquel Buch, en base a les grans mancances que ha demostrat en matèria de gestió de crisis que han provat la seva incapacitat per fer-se càrrec de les responsabilitats inherents a la Conselleria d’Interior.
Jo crec que sí que i va haver risc químic, per què nosaltres estàvem pel carrer i jo no podia respirar però no vaig éstar molta estona.