Preguntes més freqüents

Aquestes són algunes de les preguntes més habituals que hem rebut a la bústia del Partit Pirata. Creiem necessari aclarir-les. Tens més preguntes? Fes servir el formulari de la web i les respondrem en breu.

Quina és la denominació correcta del vostre partit?

Oficialment som el “Partit Pirata de Catalunya” els “Pirates de Catalunya” (motiu del canvi de nom)

Quines son les vostres sigles? “PP”, “PPC”, “PxC”?

Les nostres sigles són “PIRATA.CAT” que, a més, coincideixen amb el nostre domini d’internet.

Els pirates no son uns paios dolents que roben, violen i saquejen?

Els pirates compartim, col·laborem i ens rebel·lem contra qui ens vol prendre la llibertat 🙂

Quina és la posició de Pirates de Catalunya respecte a ($tema_fora_de_l’ideari)?

No en tenim. La posició del partit envers qualsevol altra pregunta que no estigui inclosa al nostre ideari dependrà del vot dels afiliats mitjançant democràcia directa.

Què és això de la “democràcia directa”?

És un mecanisme en el qual tots els membres d’una agrupació poden votar lliurement sobre tots els aspectes, i on el vot de totes i cadascuna de les persones té el mateix valor.

Sona interessant. Però com implantareu aquesta “democràcia directa”?

Mitjançant una plataforma virtual a Internet, els afiliats i afiliades al partit poden votar tots els assumptes proposats en democràcia directa. Un cop recomptats, els nostres diputats votaran al Parlament en la mateixa proporció.

Un cop al Parlament, què faran els diputats de Pirates de Catalunya?

Es limitaran a complir Les Tres Lleis pirates:
1) Un diputat pirata votarà sempre a favor de la Declaració Universal dels Drets Humans.
2) Un diputat pirata votarà sempre a favor de l’ideari pirata, excepte quan entri en conflicte amb la primera Llei.
3) Un diputat pirata obeirà sempre les ordres que li dicti l’Assemblea d’afiliats, excepte si aquesta ordre entra en conflicte amb la primera o la segona Llei.

Però què passa si s’ha de votar un tema que no és a l’ideari, i no ha donat temps a la votació interna de les bases, i els diputats de Pirates de Catalunya s’hi han de posicionar?

Això és altament improbable, donat que les votacions no es convoquen d’un dia per l’altre. Tot i això, si es produís la situació, els diputats pirates s’abstendrien.

Sou un partit d’esquerres o de dretes?

Pirates de Catalunya no és d’esquerres ni de dretes. Hi ha pirates de totes les tendències polítiques, el nexe que ens uneix a tots es l’ideari pirata.
No ens agrada la idea d’haver d’escollir un “lot” sencer d’idees polítiques. Fora de l’ideari, cada pirata és lliure de tenir la seva opinió pròpia i de votar el que vulgui. Pirates de Catalunya executarà el seu vot, distribuit proporcionalment, en base a aquestes postures dels afiliats.

Quina opinió teniu respecte a l’autodeterminació de Catalunya? Sou independentistes o no?

Aquest tema no consta a l’ideari, no tenim una postura oficial, així que aplicarem democràcia directa.
A l’ideari consta el “dret a decidir-ho tot”, per tant, estem a favor que es faci un referèndum d’autodeterminació, i que sigui vinculant. Però no direm si cal votar-hi a favor o en contra, això és una decisió personal i cada pirata és lliure de votar el que vulgui.

Quina relació manteniu amb el Partido Pirata espanyol?

Tenim molt bona relació. Som dos partits diferents, però l’ideari i els objectius son els mateixos.

Ens relacionem amb Partido Pirata de manera bilateral, igual que ho hem fet amb la resta de partits pirates d’arreu del món. Tenim molt bona relació amb tots ells: l’ideari és el mateix, cada partit és independent i col·laborem per voluntat pròpia.

Però competiu amb el Partido Pirata? Això és un malbaratament d’esforços! Per què ho heu fet?

No competim: col·laborem! No ens presentarem a les mateixes eleccions: el Partido Pirata no es presenta a Catalunya, ni Pirates de Catalunya a fora.
A nivell electoral, no hi ha cap inconvenient en fer-ho així: són circumscripcions separades, no ens trepitgem els vots. I presentar-nos per separat té avantatges: per exemple, a nivell operatiu, és més fàcil presentar-se a les eleccions catalanes des d’un partit català.
Tots els partits catalans ho fan així!

Quina relació manteniu amb els partits pirates d’altres països? Sou una sucursal del Piratpartiet suec?

Tenim molt bon contacte amb la resta de partits pirates. Hem tingut trobades amb pirates suecs, alemanys i finlandesos entre d’altres.

No som una sucursal, cap partit és una sucursal. Som un partit 100% independent, igual que la resta. Compartim l’ideari, tenim objectius comuns i, per tant, col·laborem per voluntat pròpia amb tots els partits pirates.

Hi ha una organització, anomenada Pirate Parties International, que engloba tots els partits pirates del món. Serveix per coordinar els temes i actuacions i, sobretot, per a gestionar els temes que s’han de tractar de manera internacional, com l’ACTA.

Qui us dóna suport econòmic?

Com que creiem en la transparència, tots els nostres comptes són públics i es poden consultar lliurement. El suport econòmic principal són les aportacions voluntàries dels afiliats.

Però, a veure, a quin banc li deveu diners?

A cap :). No hem demanat cap prèstec, no li devem favors a ningú. Els nostres comptes són transparents i públics, així que és fàcil de comprovar.

Què vol dir estar afiliat? Quines obligacions hi ha?

Formar part de Pirates de Catalunya no té cap obligació addicional, a més de compartir i respectar les seves finalitats. Tampoc no requereix cap cuota d’afiliació, donat que creiem que qualsevol persona ha de poder participar-hi, independentment de la seva capacitat econòmica, pel sol fet de ser ciutadà/na.
Afiliar-se al Pirates de Catalunya dona drets: a votar a totes les votacions del partit, a estar informat de les activitats, a tenir accés a certs serveis interns, a presentar-s’hi candidat, etc.

Continua a Preguntes més freqüents (segona part).

41 respostes a “Preguntes més freqüents”

 1. etnos on

  La resposta a la pregunta “Un cop al Parlament, què faran els diputats del Partit Pirata? ” ma sonat a les lleis bàsiques de la robòtica de Isaac Asimov 😛
  Gracies per aquests aclariments 😉

  Respon
 2. cocorota on

  APM. Una pregunta més. Jo sóc pirata, i comparteixo els vostre desig de llibertat i transparència institucional.

  Ara bé, en la pregunta sobre l’autodeterminació de catalunya us heu rentat les mans dient que com a pirates esteu a favor de fer un referendum. Jo com a defensor de les llibertats estic a favor de fer un referendum, això cap problema. Però s’ha de dir clarament quin és l’àmbit administratiu del referendum. I aquí és a on es demostra si la persona és demòcrata o es deixa portar pels sentiments encara que siguin contraris a la democràcia.

  Un referendum sempre ha de ser legal. Referendum dins de catalunya per les competències que tingui Catalunya, un referendum a nivell espanyol, per les competències que tingui Espanya, un referendum a nivell ciutat doncs per les competències que tingui la ciutat.

  Potser m’equivoco i penseu igual que jo, però davant totes les preguntes que us fan sobre la independència contesteu que esteu a favor dels referendums.

  La pregunta seria: Per vosaltres un referendum és legitim segons el que digui la llei, o només és legitim segons el sentiment nacional. En el nostre cas concret sobre la separació de Catalunya d’Espanya tal i com està ara la llei o com recau ara la soberania: Hauria de votar tota Espanya o només Catalunya?

  Respon
  • Capità Pirata on

   [Comentari editat]

   Molt bona pregunta. La resposta està clara: aplicar democràcia directa.

   Respecte a les competències, ens presentarem a totes les eleccions: municipals, autonòmiques, estatals i europees. Per tant, podem actuar des dels quatre nivells, sempre que hi hagi un representant pirata.

   Sobre l’ordre d’actuació, és obvi que té prioritat el subconjunt més petit: si els pirates de la ciutat de Terrassa decideixen de Terrassa … volen i voten per fer tot allò que és competència de Terrassa, els de cada província de Catalunya, al Parlament de Catalunya i les corts Espanyoles, i els tots els Catalans, al Parlament Europeu, que és com es convoquen les eleccions: municipalment, provincialment o amb circumscripció única.

   Respecte a complir la llei… un partit polític s’encarrega de fer, modificar i desfer lleis, per això necessitem arribar al Parlament 🙂

   Salut i rom!

   Respon
   • cocorota on

    Ok. Doncs ho sento pero NO teniu el meu vot.

    Com que és obvi que el subconjunt té prioritat? És obvi? Ets anarquista?

    Precisament, una de les mancances de la democràcia que tenim al sistema Español i al sistema mundial és que el drets universals i comuns són anul.lats per “representants” de subconjunts (“estats”) que no tenen en compte les minories.

    I qui diu què es el subconjunt? Poden haver molts subconjunts? I sobretot–> Per què un subconjunt ha de estar lligat a un espai físic de terra? Jo puc tenir més coses en comú amb un ciutadà concret suec que amb un veï meu. Això en sembla anarquía. Jo el que vull es cambiar el l’estat segons la llei. I si la llei diu que una ciutat no té dret a decir sobre un tema específic, doncs no té dret. Això no ha de ser la tirania de la majoria

    Respon
    • Capità Pirata on

     Iep,

     doncs tens raó, la meva resposta era incorrecta, disculpes. La he editat per aclarir-ho, així està millor?

     Ara be, sempre s’ha de respectar la voluntat de la gent, tot i que sigui en contra de les lleis del moment. D’altra forma, hagues estat impossible erradicar l’esclavitut, el masclisme i unes altres tantes coses.

     Si la gent demana un referéndum sobre alguna cosa que no atempti contra els drets humans, l’hem de recolzar.

     Gràcies per la correcció!

     Respon
     • cocorota on

      Yep, per mi millor

      Tal i com està ara la llei el dret a decidir recau sobre un referendum al conjunt d’Espanya.

      Democràcia per damunt de sentiments. Si es així teniu el meu vot. 🙂

Deixa'ns un comentari

 • (no el publicarem)