Què és l’ACTA?

ACTA és, en principi, un tractat internacional per lluitar contra les falsificacions (ACTA vol dir Anti-Counterfeiting Trade Agreement, literalment “acord comercial anti-falsificacions”). En realitat, aquestes sigles oculten moltes més coses.

Aquest tractat amaga un seguit de trampes que hem anat coneixent al llarg de la seva negociació (que de fet, encara no s’ha completat). La no menys important és, precisament, el seu secretisme. Malgrat ser un tractat impulsat especialment per Estats Units, la Unió Europea, Suïssa i Japó, les negociacions s’han dut a un extrem tan sumari que només hem tingut accés mitjançant Wikileaks, ThePirateBay, o altres medis “no oficials”.

Altres punts importants del tractat, pel que se n’ha anat sabent, és que posa els drets de còpia i les patents com a prioritats per sobre dels Drets Humans.

  • Pel que fa al dret a la privadesa, es parlava de poder mirar quins programes tens instal·lats a l’ordinador i requisar-lo de no aportar proves de ser legítims.
  • Implicaria retallades a la llibertat d’expressió: ACTA obligaria als proveïdors d’internet a analitzar i controlar el tràfic, i a tallar-lo en cas de que ho considerin incorrecte.
  • S’ignora la presumpció d’innocència, la necessitat d’una ordre judicial prèvia, o el dret a un judici just.
  • Es dificulta l’us de medicaments genèrics al tercer món (patents farmacèutiques)

I quina és la excusa oficial de tot això? Mantenir en vida un model de negoci obsolet, basat en el control de les còpies.

Potser el fet més remarcable és que ni els mitjàns de comunicació de massa han informat sobre ACTA, ni la majoria de polítics han estat atents als riscos que correm amb tractats així.

Per sort fa pocs dies el Parlament Europeu va aprovar una declaració contra ACTA, on es deia que “ACTA hauria de ser més transparent, no culpar als ISP del trafic que permeten a les seves xarxes i no imposar límits a la llibertat d’expressió o a la intimitat sense ordres judicials“. Aquesta declaració, tot i no ser vinculant, ha marcat una posició de força important. Hem d’agrair la insistència de Christian Engström, eurodiputat del partit pirata suec, per ser un dels màxims activistes per aconseguir-ne suports.

Fonts on obtenir més informació sobre ACTA:

4 respostes a “Què és l’ACTA?”

  1. Xavi Vila on

    S’haurien de publicar els noms, partits i països dels qui han votat a favor de l’ACTA (N’hi ha més d’un espanyol) i dels que hi ha votat en contra… Així la gent sabria lo que estan mirant de decidir per ells, sense el seu coneixement, com tractant de fer quelcom “pel be comú” o “pel seu propi be”, com si la societat no sapigues el que li convé.

    Respon

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)