Des de la publicació dels documents (cables) per part de Wikileaks, l’anomenat cablegate, hem observat, de vegades atònits i d’altres amb indignació, com governs, empreses i forces diplomàtiques han intentat evitar que aquests documents arribessin a mans de la ciutadania: des de la negativa per part d’Amazon d’hostatjar el domini, legitimant-se en un presumpte incompliment del contracte que els vincula fins a les escandaloses declaracions del ministre d’indústria francès Besson i les pressions que aquest ha exercit sobre OVH i CGEIT.
Tanmateix i gràcies a l’aportació del moviment internacional pirata, en concret del partit pirata suís que oferí ràpidament un domini per poder hostatjar els continguts, la ciutadania, és a dir tots nosaltres, hem pogut gaudir d’aquesta informació, que sinó se’ns hauria blindat. A més a més, i degut als forts atacs que ha sofert en les darreres hores el domini suís, des dels Partits Pirates d’Alemanya, de Finlàndia i dels Països Baixos s’han posat a disposició tres nous dominis, per assegurar-ne el subministrament.
Arribats a aquest punt creiem que la pregunta no hauria de ser si Wikileaks ha fet bé en publicar els documents (cables), com tants periodistes volen debatre, sinó per què governs, institucions i empreses han invertit tantes energies, personal i recursos econòmics per assegurar-se que aquests documents no surtin a la llum.
Aquests governs i empreses amb fort poder econòmic deuen creure que els ciutadans només som capaços de prendre una decisió cada quatre anys a les urnes, i que això els legitima per ocupar la cadira que actualment ocupen, però que no som capaços de llegir de manera analítica uns documents publicats en la xarxa.
Això no és nou i sembla ser que sempre topem amb la mateixa pedra. A l’Edat Mitjana el saber es trobava en mans del clergat que controlava, tant per mitjà de còpies manuscrites com per mitjà de la difusió, qui, al seu entendre, era lícit i prou pur com per rebre una informació ja que creien que el poble no estava en condicions de poder jutjar-la.
A l’any 2010 veiem que les coses no han canviat gens: qui controla el saber, controla el poder. Potser és hora de començar a canviar les regles del joc. Nosaltres creiem que entre tots podem fer-ho.
Per aquest motiu des de Pirates de Catalunya donem ple suport a la tasca duta a terme per Wikileaks, també enllaçant el seu web des del nostre domini amb http://wikileaks.pirates.cat, i exigim que governs i empreses no apliquin més mesures de censura per tal d’evitar que la informació arribi a la gent.
hey, me lo podéis traducir al castellano??? gracias… 😉
http://ves.cat/aoeQ
Salut.
El diari El País s’ha posat d’acord amb altres grans diaris internacionals sobre què publiquen i què no dels famosos “cables” filtrats a Wikileaks. Pel moment veig que només publiquen tems insubstancials, com la valoració de polítics espanyols, i coses així, en portada.
Però no diuen res d’alguns temes més foscos i porcs, com són les pressions exercides pels ianquis perquè el govern espanyol aprovi un text legal ESCRIT per la RIAA (la SGAE dels USA) respecte als drets d’autor, la propietat intel·lectual i les descàrregues. Més informació a Boing Boing:
http://www.boingboing.net/2010/12/03/wikileaks-cables-rev.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+boingboing/iBag+(Boing+Boing)
Porcades, les que vulgueu i més:
http://www.nacionred.com/lobbies-pi/la-ley-sinde-made-in-usa-verguenza-nacional
Bravo, ja és hora de que la llibertat d’expressió sigui una realitat.
A la web de wikileaks heu de dir que sou un mirall, ja que ho he buscat però no surt.
Salutacions i enhorabona per la iniciativa.