Desobediència digital

Pirates de Catalunya s’adhereix a la iniciativa promoguda per Hacktivistas contra la Llei Sinde, anomendada Wert de enlaces.

Wert de enlaces consisteix en què centenars de webs es posin d’acord per enllaçar una mateixa obra protegida per drets d’autor. El proper dia 1 de març entra en vigor la Llei Sinde, i l’autor, afí a la iniciativa, s’ha compromès a presentar una denúncia a la llista completa de webs que enllacin la seva obra.

Amb aquesta acció es pretén evidenciar la problemàtica que suposa la Llei Sinde, que obligarà la persona denunciada a triar entre admetre la seva culpabilitat (envers una acció que de fet és completament legal) retirant l’enllaç, o bé acceptar que el seu web serà bloquejat i censurat, sense ni tan sols un judici previ.

Connexions a Internet

Així es posarà de relleu si aquesta llei serveix realment per a “evitar que grans pàgines d’enllaços, que obtenen milions en beneficis lucrant-se del treball dels altres, deixin de cometre delictes de propietat intel·lectual” o per contra, si s’utilitzarà per a censurar i amenaçar llocs web normals que simplement fan ús del que és el cor de la xarxa: l’enllaç.

Criminalitzar l’enllaç és atacar l’essència d’Internet: referenciar i compartir. Sense enllaços, la xarxa es fragmentarà i morirà.

La llei Sinde-Wert no criminalitza només els presumptes infractors, criminalitza també tots aquells qui els esmentin. Una empresa que ha estat enxampada per actes il·legals o bé un polític corrupte, podran demanar el tancament de llocs web que continguin fotografies amb el logotip de la companyia, per exemple. Això ja està passant a portals com Youtube.com, però ara ho tindrem a tota la resta de la xarxa.

Aquesta inseguretat jurídica no convida a la inversió en negocis a Internet des del nostre país. La possibilitat de veure tancar el seu negoci sense ni un judici previ farà que els emprenedors es vegin obligats a obrir les empreses en altres països, contractant serveis estrangers i perdent l’oportunitat de generar riquesa i llocs de treball locals en aquests moments de crisi.

La censura a Internet no és quelcom nou. Governs d’arreu del món (com ara Xina, Aràbia Saudita o Corea del Nord) porten anys restringint els continguts a què els seus ciutadans poden accedir, principalment per motius ideològics, tant de caire polític com religiós. De vegades s’usa la censura activa, mitjançant filtres controlats pel govern, i d’altres cops es fa servir la via coercitiva, amenaçant i denunciant aquells que no s’ajusten al cànon del govern.

A Pirates de Catalunya, defensem una Internet útil, plena, i de les persones. Una Internet lliure, no una Internet de la censura. Volem una Internet participativa, activa, i no una de consumidors passius que acabi convertint-se en la nova TV.

Us convidem a ajudar-nos a donar visibilitat a aquest greu atemptat contra els drets fonamentals que suposa la llei Sinde-Wert. Difoneu la campanya a les xarxes socials i parleu-ne amb amics i familiars!

Aquest és l’enllaç a l’obra protegida:

El text que acabes de llegir, si tot això continua, podria ser il·legal. Fins i tot podries cometre un delicte llegint-lo. O parlant-ne. Ho trobes raonable?

“Si una llei és injusta, hom no només té raó de desobeir-la, té la obligació de fer-ho.” (Thomas Jefferson)
 

Una resposta a “Desobediència digital”

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)