Comunicat davant la vaga de la plantilla d’EULEN

Des de Pirates de Catalunya, en relació a l’actual conflicte a l’aeroport del Prat, volem reivindicar el dret legítim a la vaga de la plantilla d’EULEN i rebutjar la mala gestió de la situació per part d’AENA i del govern de l’Estat espanyol. Davant de la situació d’explotació laboral que pateixen, els treballadors i treballadores d’EULEN han vist com el seu dret inalienable ha estat atacat per totes les parts, titllant-los de responsables de la situació quan els autèntics responsables estan a la direcció d’EULEN. Responsables d’incomplir els contractes signats amb les persones que treballen per a ells i d’oferir uns salaris indignes a la baixa.
També és responsable el govern de l’Estat espanyol, per no posar fre a les males pràctiques en la contractació pública i subcontractes, tot prioritzant-se el preu més baix a compte del benestar i seguretat de la seva plantilla, i per portar la Guàrdia Civil a fer d’esquirols dels treballadors en vaga d’una empresa subcontractada per la privatitzada AENA, en comptes d’optar per una solució de diàleg i pacte que respongui a les reivindicacions de la plantilla. Respecte a les forces de seguretat desplegades, exigim a la ministra Dolores de Cospedal i al president Mariano Rajoy que surtin a explicar qui pagarà els salaris, així com habitatges i viatges necessaris per al desplegament. Aquests són plusos que les persones en vaga, que cobren molt menys per fer la mateixa feina, mai han gaudit ni tan sols demanen ara.
En aquest tipus de política d’externalització hi conflueixen dos ingredients pel desastre: manca de mecanismes de control de l’activitat de l’empresa privada oferint serveis públics i nul·les exigències de caràcter laboral, entre altres. Això permet un transvàs encobert dels diners públics en mans privades, donant un servei inferior al requerit i amb menys exigències que les que s’exigiria l’Administració a si mateixa. Un clar exemple és que la plantilla no gaudeix d’un salari acord a la feina que realitzen, sinó que és inferior al que el mateix Estat pagaria en gestió directa del servei, ni les polítiques laborals de l’empresa respecten les quotes de gènere que l’Administració s’imposa.
Volem també recordar, tant al govern de l’Estat, a la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona – encara no sabem per què l’alcaldessa Colau demana responsabilitat a uns treballadors que, a més de no dependre d’ella, cobren menys que qualsevol funcionari i polític del seu ajuntament -, que el dret a la vaga és innegociable i que els treballadors d’una empresa privada mai haurien de ser pressionats per cap organisme oficial ni autoritat. Que, en tot cas, a qui haurien de demanar responsabilitat és a l’empresa amb qui van signar un contracte que no ha complert.
Per tant, esperem que un cop resolt el conflicte s’exigeixi la compensació corresponent a EULEN per no complir les seves responsabilitats, que l’Administració estableixi barems de benestar laboral en tota contractació pública i de les empreses privatitzades de les quals té participació, i que, donat que tots els actors socials del país, els sindicats, la CEOE, la banca i el mateix Govern, no paren d’anunciar que ja hem sortit de la crisi i que el país va molt bé, els pirates creiem que aquest guany ha de servir per a un millor repartiment de la riquesa i que la fi de la crisi arribi per a tothom, malgrat que també creiem que aquesta crisi és fruit natural del model econòmic capitalista vigent i que hem d’anar a nous models econòmics basats en la cooperació i la col·laboració, no especulatius i sostenibles.

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)