Entrevista amb Pierre Mounier

Versió en català. Versión en castellano.

EL PARTIT PIRATA: LA INVENCIÓ D’UNA CULTURA POLÍTICA

(Una entrevista amb el candidat del Partit Pirata Francès a les eleccions legislatives.
Per S.Blanc y G.Ledit. Publicat a OWNI.fr 16/05/2012)

PierreMounier

Igual que els Verds en els seus inicis, el Partit Pirata està creant una nova cultura política, la de l’era d’Internet. Pierre Mounier, candidat pel districte 20 (París), juntament amb el periodista David Dufresne com a candidat suplent, parla de la seva experiència de “candidat ciutadà”, vint anys després de la seva primera experiència amb els ecologistes.
El mes de juny, el Partit Pirata Francès, fundat l’any 2009, experimentarà la seva primera prova electoral real, presentant un centenar de candidats a les eleccions legislatives. Aquesta jove formació, d’igual manera que els seus “alter ego” en altres països, segueix la línia del seu germà gran, el Partit Pirata suec, creat l’any 2006: legalitzar la compartició online, defensa de les llibertats digitals, transparència en la gestió política, etc. Un programa que comença a seduir, com ho demostra la presència de dos diputats suecs al Parlament Europeu i l’entrada del Partit Pirata Alemany a quatre parlaments regionals.
El Partit Pirata té la imatge d’un grup de joves geeks, simpàtics i inexperts. Pierre Mounier, candidat a les legislatives pel districte 20 de París (circunscripció 15), es desmarca d’aquesta imatge: quaranta anys, professor de clàssiques, però també coneixedor del món digital, ja que és un fervent defensor de les “digital humanities”, les humanitats digitals, i escriu un blog anomenat “Homo numericus”, un resum perfecte de la seva doble vessant. Saber llatí i codi informàtic, un còctel estrany. La seva implicació amb els Verds, fa uns vint anys, li proporciona una perspectiva històrica des de la qual pot analitzar el funcionament de la seva nova formació.
El seu suplent també té un perfil atípic: David Dufresne, ben conegut pels lectors d’Owni, el 1995 va crear “La Rafale”, un dels primers webzines francesos, va participar al mini-Rezo, un “dinosaure” de la web francesa de la dècada de 1990 i és coautor del “Manifeste du web indépendant”. El text defensa la idea de que Internet és el lloc on podria (hauria de) aflorar una premsa lliure, independent, pluralista i participativa, en front de l’impuls consumista.
També va arrossegar els seus quaderns de notes de periodista d’investigació per diverses “prestigioses” redaccions abans de salpar, com a “freelance”, a la recerca de nous formats de periodisme a Internet. Junts, Pierre Mounier i David Dufresne, van decidir “hackejar les eleccions”, tal i com explica aquest ultim al seu bloc:

Política, és clar. Però, piratejada, hackejada, esmicolada. Junts escrivim aquest petit fragment de programa pel nostre cartell:
Revolució digital, però els aparells polítics segueixen anquilosats.
Nous usos, però amb controls d’una altra època.
Cultura lliure, però amb els mercaders a l’aguait.
Les noves tecnologies estan canviant el món, i ho fan ara. A tots nosaltres se’ns ofereix una nova possibilitat: o prendre el control de la nostra vida pública, o deixar que el Vell Món segueixi dirigint-nos i controlant-nos.
Grumets o vells llops de mar, decebuts de la política i les utopies, pugeu a bord.
El resultat, aquí. Molt aviat.
El codi és poesia.


Darrera d’aquesta lírica, Mounier es presenta amb un discurs ben construït, conscient de les fortaleses i debilitats del Partit Pirata Francès. A continuació, l’entrevista:

Quines són les raons per les quals us presenteu?

Els motius són dos. Per una banda, sento que les qüestions relatives a la tecnologia digital, ja sigui el reconeixement de les noves pràctiques de compartició cultural o les llibertats digitals, no estan ben defensades pels partits polítics tradicionals. Les darreres declaracions del President de la República confirmen aquesta sensació. Hi ha feina a fer, el fet que hi hagi hagut un canvi de la majoria política no significa que tot s’arreglarà, ni molt menys.
El segon motiu, que és igual d’important, és la impressió de que el joc tradicional polític representa cada cop menys els interessos dels ciutadans, les seves aspiracions i les seves necessitats, dins la seva diversitat. La solució no radica ni en l’abstenció, inhibir-se completament, ni en el vot de protesta, sinó més aviat en un compromís més gran.

Si nosaltres els ciutadans ja no ens sentim representats per l’actual sistema polític, no és culpa dels polítics, “tots podrits”, com diuen, sinó que és responsabilitat dels ciutadans, que s’han apartat gradualment d’aquesta participació. La única solució és participar: “voice or exit”. Així doncs, veu. Es tracta d’aconseguir els mitjans que ens permetin tornar al joc polític amb la finalitat de recuperar, col·lectivament, el control de la vida pública.

Una solució consisteix en presentar candidats ciutadans, que no siguin professionals de la política ni que puguin convertir-se en aquests, sigui quin sigui el resultat.
Òbviament, si algú és escollit, es comprometrà a fons durant cinc o deu anys. Però això no s’ha de convertir en la seva trajectòria de vida. En alguns països, com Alemanya o Escandinàvia, el més normal és alternar feina i participació publica, a nivell local o nacional; fins i tot podem veure ministres que recuperen la seva vida professional després d’ocupar un càrrec polític.
Per mi, el model és Cincinnatus. Es tracta d’un model polític de l’antiga república romana; ell [Cincinnatus] cultivava el jardí de la seva propietat per a millorar la situació de la seva família. Va arribar un moment en què la República es trobà amenaçada i el van anar a buscar. Titus Livi explica que, donat que el van anar a buscar mentre treballava, va deixar la seva aixada enmig del camp per ajudar la Republica, per després tornar-hi.
No estem en el cas d’una república en perill, però és important tenir aquesta oportunitat.

Sovint es fan paral·lelismes entre els Verds, en els seus inicis, i el Partit Pirata. Ho troba encertat?

Sí, perquè estaven poc estructurats, eren molt bàsics i democràtics. Qualsevol simple militant tenia la possibilitat d’influir en el debat, que la seva veu fos tinguda en compte. Amb un amic, en una AG Local a París, en els temps en que Waechter era el cap visible de l’organització vam proposar una moció titulada “cap a l’esquerra”. Completament sols, sense suport, la vam presentar i fou aprovada. Va ser el primer cop que s’adoptava una moció que trencava amb la línia de “ni de dretes ni d’esquerres”. Va ser molt satisfactori comprovar que allò que un defensa té l’oportunitat de ser tingut en compte; això fa que es tingui fe en el sistema.

Creu vostè que allò que li ha mancat als Verds ha estat Internet, que facilita l’establiment d’una democràcia participativa mitjançant, per exemple, LiquidFeedback?

Aquest és un element, però no crec que sigui l’únic. Sempre hi ha hagut dues tradicions molt oposades dins dels Verds. Una llibertària, anarquista, advocant per un repartiment del poder, “fer política d’una forma diferent”, per citar el lema de l’època.
L’altra tradició està relacionada amb el tema principal dels Verds, l’ecologia. L’ecologia política està estretament relacionada amb l’ecologia científica i, de sobte, tots són científics. Aquesta tradició, que jo anomenaré “científica”, consisteix en dir: “hi ha una crisi ecològica, hi ha una veritat científica sobre aquesta crisi ecològica, un fet que fa que haguem de prendre aquestes mesures”, i no es poden discutir. Hi ha, doncs, una tradició autoritària entre els Verds, en conflicte amb la tradició llibertària. I em sembla que en algun moment hi hagué un vaivé.
Les noves tradicions polítiques s’han anat introduint també als Verds, sobretot amb el canvi de majoria, quan Dominque Voynet va prendre el poder.
Les tecnologies, per si soles, no fan res, el fet de tenir Internet no canvia fonamentalment la forma d’organitzar un partit polític, ni el fa democràtic en el seu funcionament intern; el que compta és la cultura política de la seva gent.

Podem dir que el patró que ens ha descrit es repeteix en el Partit Pirata? Quina és la cultura política dels seus membres? N’hi ha alguna? O és que està en perpetu procés d’invenció?

S’està en una fase d’invenció d’una cultura política. La majoria dels activistes i els responsables són molt joves, de vint anys en la seva major part. Això em sembla molt bé, no són militants que tinguin un passat, de vegades passiu, en les tradicions polítiques anteriors al Partit Pirata.
Són frescos, però això no vol dir que manquin de cultura política.
Aquesta generació ha construït la seva experiència i cultura política a partir d’experiències com *DADVSI (Llei de Dret d’Autor i altres Drets Connexos en la Societat de la Informació) i la llei *Hadopi.
Hi ha hagut el sentiment d’una negació de la democràcia i quan parlo amb aquests militants, observo un fenomen de presa de consciència; es pregunten: “com ho podem fer?” Tracten d’inventar coses amb Internet, com, per exemple, la plataforma de democràcia líquida (*LiquidFeedback), inspirant-se en l’experiència alemanya.
Òbviament, això és improvisat, hi ha molts aspectes negatius, però el fons és bo i la direcció en la qual es mouen és molt interessant.

Quins són els aspectes negatius?

És caòtic, tothom va en totes direccions, les persones discutint permanentment, els fòrums… això és terrible!

Com aconseguir aquest equilibri: mantenir la calma al mateix temps que es va guanyant en maduresa?

No sé si això és un punt d’equilibri, és més aviat un procés, i el que haig d’admetre és que els líders actuals, Maxime Rouquet i Baptiste Marcel, estan realitzant una gran labor. El consell administratiu i polític (CAP), que és alguna cosa així com el poder executiu, realitza un important treball d’enquadrament, mantenint, al mateix temps, una manera de funcionament oberta i democràtica.
Aquí és on és important la mobilització dels instruments tecnològics. Per exemple, el programa va ser aprovat en assemblea general. Es compon de dues parts, una innovació que em sembla interessant: una part obligatòria i una part de mesures que denominem “compatibles”, que els candidats poden optar per incloure o no als seus programes. És un procés que és alhora obert i emmarcat, un bon exemple d’aquest punt d’equilibri.
L’executiu es reuneix tots els dimarts a la nit en un servidor de veu anomenat *Mumble, obert a tots els militants. Poden assistir als debats, participar. L’informe es publica el dimecres. Aquesta és una manera de funcionar transparent. No tot és perfecte, però hi ha invenció política tant en el detall com en el fons.

Disposa de temps per participar en aquest procés?

Hi ha una segona instància, el Consell Nacional, que és una espècie de parlament,a la qual pertanyo. Funciona d’una manera menys reactiva i activa que el *CAP en els assumptes del dia a dia, la qual cosa és normal, ja que el *CAP és un òrgan executiu. Nosaltres fem dues reunions al mes a Mumble, comporta una menor implicació, la qual cosa, ara com ara, em convé.
En la majoria dels partits polítics, ho he experimentat entre els Verds, és el tot o gens. O bé et deixes devorar pel compromís de tal manera que ni veus a la teva família, convertint-te en un professional, o en cas contrari, et redueixen al paper d’agitador de banderes en els mítings o encolador de cartells.
Em sembla molt important per a un partit de nova generació, de l’era d’Internet, oferir la possibilitat d’aquesta progressivitat en la implicació.

Vostè es comunica molt a nivell internacional, ho fa per inspirar-se?

No veig malament el que fan els alemanys. La implementació de la plataforma *LiquidFeedback ve d’ells, hem adoptat el programari.

Com es va fer concretament aquesta campanya, partint del principi de “campanya a cost zero”?

El principi és dir que, atès que els candidats que es presenten són ciutadans, no professionals de la política, és necessari ajudar-los a fer campanya, dins de les possibilitats de cadascun, amb els kits [de campanya].
Aquí és on es dóna una paradoxa: el sistema de finançament públic de les campanyes electorals i, per tant, de la vida pública, que se suposa que ha de garantir algun tipus d’igualtat entre els partits, a causa de la seva complexitat, augmenta el “*tiquet” d’entrada. Hi ha sistemes de control bastant severs, en particular des del moment en què en el compte de la campanya es reflecteix un euro, de despesa o de donació; a partir d’aquest moment hi ha l’obligació de tenir un comptable que costa, com a mínim, 300 euros.
El compte de campanya pertany a la organització, els mítings, els remolcs publicitaris, els cartells. Però una gran part de les despeses corresponen a la campanya oficial: la impressió de butlletes, fulletons i cartells oficials. Tinc 77.000 votants registrats en el meu districte electoral, les despeses s’eleven, aproximadament, a 3.000 euros, el que representa més d’un mes de salari i el PArtit Pirata no els pot pagar. D’aquí la nostra crida a les donacions.
El Partit Pirata s’ha proposat fer les impressions (de material gràfic) d’acord amb els nostres mitjans: no seran per al 100% dels votants sinó per al 10 o el 20%. Pel que fa a les circulars, com que s’envien per correu, és difícil no imprimir-ne només que una part.

Partim d’una campanya de “doble zero”: 0 en el compte de la campanya, 0 en despeses oficials, o molt, molt poc, el mínim per imprimir una part de les butlletes. Es fa tot a través d’internet: les persones poden imprimir els fulletons i la papereta electoral. És agradable però és una llosa per la campanya.

Farà campanya als mercats?

No. Crec que és inútil. Em sembla que a diferència d’altres països com Alemanya, els espais públics a França són espais sense vida. El que es veu als mercats és una cosa patètica. La gent està fent les seves compres i el seu candidat els ven una amanida més. No hi ha ni una interacció real ni un veritable debat.
En el que estic treballant és en l’organització de debats públics. No als mercats, sinó debats públics als quals vinguin els que estiguin interessats​​, en diferents aspectes del Partit Pirata. De tal manera que en ells es pugui donar un veritable debat.[…]. Jo no vendré amanides als meus electors.

El que m’interessa és com podem debatre junts i començar a construir processos de debat i concertació per poder prendre, junts, decisions públiques. Aquí és on la plataforma de democràcia líquida entra en joc. El que m’agradaria és poder-me comprometre, un a un, amb els electors, que hi hagués processos de consulta permanent sobre els assumptes tractats en l’Assemblea Nacional. Sóc conscient que això aniria en contra de l’esperit de les actuals institucions.
El mandat d’un diputat no és un mandat imperatiu. Una vegada triat, el diputat no està obligat a aplicar el programa amb el qual va ser triat, pot actuar com li sembli. No és responsable davant els seus electors sinó davant la nació. El que vull fer, i proposar, és hackejar aquesta situació. Piratejar-la. I dir que l’esperit de les institucions no funciona.
El que vull fer és convertir-me en un membre del Parlament responsable davant els seus electors. I abans de participar en una important votació en l’Assemblea Nacional, dirigir-me als electors, organitzar debats públics i, per què no?, organitzar una consulta a través d’una plataforma de democràcia líquida. I sentir-me obligat per allò que ha estat votat pels electors de la circumscripció. Això és totalment inconstitucional. No en el sentit legal, sinó en el sentit de l’esperit de la llei. Però sembla ser una bona manera d’articular la democràcia representativa amb la democràcia directa. Avui comptem amb una forta oposició entre un sistema representatiu que no és ni directe ni participatiu, i la gent que estan realitzant experiments de democràcia directa que, al meu entendre són insuficients. Penso que tots dos sistemes han d’articular-se.

Ha debatut amb els grups polítics tradicionals?

En realitat no. La meva candidatura és completament nova, i els altres candidats encara no han engegat la seva campanya. No obstant això, la candidata verda engegarà la seva campanya en una reunió pública i probablement aniré a debatre amb ella.
Es parla molt de les dificultats del Partit Pirata francès per poder obtenir resultats similars als dels seus homòlegs alemanys. Les raons que solen adduir-se acostumen a estar relacionades amb el sistema electoral. Però pot arribar un moment en què el Partit Pirata francès haurà d’abandonar aquestes històries de “campanya a 0 €”, per, almenys, poder rebre donacions. És difícil navegar en l’espai públic sense un “botí de guerra”, veritat?
A França, aquestes són les primeres eleccions on hi ha una voluntat de presentar candidats en unes eleccions generals. Aquesta és la primera vegada i, per tant, ho farem amb el que disposem. La següent etapa serà les eleccions europees de 2014. I serà molt interessant, ja que hi ha la idea de formar una plataforma europea composta pels diferents partits pirates, com es va formular a Praga. D’altra banda, es tracta d’un sistema proporcional, amb el que hi ha possibilitats d’aconseguir alguna cosa. Disposem de més d’un any per preparar-nos. L’objectiu és estructurar-nos i poder disposar de més mitjans.
Sempre diem que a Alemanya tenen un cert avantatge ja que no hi ha aquesta famosa barrera del 5%, però el fet és que a Alemanya s’ha donat un salt qualitatiu important. Els pirates han passat de no ser gran cosa a tenir presència en quatre parlaments. Es deu al fet que tenen alguna cosa especial o al fet que el clima i el context polític alemany és realment diferent al d’aquí?
Hi ha un munt de paràmetres molt diferents. L’exemple alemany és interessant, però crec que no pot traslladar-se aquí. El primer paràmetre: la cultura tecnològica és molt major en la població alemanya que en la francesa. El “Chaos Computer Club”, per exemple, segueix sent alguna cosa a Alemanya. Els “geeks”, o simplement aquells que es dediquen al tema digital, són menys nombrosos a França que a Alemanya.
El segon paràmetre: els alemanys tenen una tradició democràtica molt més viva que a França. El compromís amb la democràcia és molt més fort que a França. Per això, al meu entendre, partits com el Partit Pirata poden créixer amb més ràpidament.
Es tracta d’una qüestió de cultura política. Probablement hi ha alguns factors conjunturals que se m’escapen i que estan vinculats a la vida política alemanya, com el col·lapse del Partit Liberal.
Tornant als Verds. Des de fa 35 anys estan en el panorama polític. I on es troben ara? Se’ls pot fer moltes crítiques, però la veritat és que són víctimes d’un panorama polític totalment bloquejat.

Tenen una meta, per aquestes eleccions?

La meta, per a mi, és un 5%, la qual cosa comportaria el reemborsament de les despeses. No estic del tot segur d’arribar-hi, però aconseguir-la significaria alguna cosa. La composició sociològica del barri és bastant favorable. És molt d’esquerres, però més enllà d’això, està composta, d’una banda, per sectors populars i, per una altra, per persones que treballen en els sectors culturals. La població del districte és jove. És d’esperar que sigui més sensible als temes tractats pel Partit Pirata.

Imagini’s: vostè és triat. Quines seran les seves tres prioritats?

Simplement, els punts del programa del Partit Pirata. La legalització de la compartició sense ànim de lucre i la reducció de paràmetres en els fitxers i documents d’identificació, per exemple l’eliminació de la dimensió biomètrica en els documents d’identitat. El tercer punt no està al programa, però m’agradaria impulsar la implementació del referèndum per iniciativa popular. D’altra banda, això és alguna cosa que també vol fer el Partit Socialista. I em sembla molt important, perquè és també una manera de revitalitzar la política i la participació.
No obstant això, com ja he dit, no ho faré sense consultar als electors, amb debats i discussions.

Com ho farà per poder seguir de “hacker”, sense integrar-se o ser absorvit pel sistema, com ha passat amb els Verds?

Crec que això pot ser evitat mitjançant l’establiment de certs mecanismes. Els mecanismes de repartiment de poder, per exemple. No m’invento res, em limito a repetir el que van dir els Verds fa vint anys:

“El poder corromp, el poder absolut corromp absolutament”.

El poder no ha de concentrar-se en mans d’una sola persona, les adreces han de ser col·lectives i els sistemes de contrapoder han de ser eficaços. Aquests són, en conjunt, els mecanismes. A continuació, es va baixant als detalls. Entre els Verds, fa vint anys, hi havia una regla simple: en una reunió o una assemblea general, hi havia una hora d’inici i una hora de finalització, i no podia excedir-se. Sona estúpid, però això facilitava la participació de les persones que tenien una vida familiar o altres compromisos. En cas contrari, quan s’arribava al moment de votar, només quedaven els mes “durs”. Amb aquestes senzilles regles es limiten els riscos de la “professionalització” dels dirigents. És possible que es necessitin professionals, però cal organitzar-los en diferents nivells de compromís.
Penso que un polític tradicional ha de ser necessàriament professional, ja que ha d’incorporar, assimilar, una àmplia gamma d’experiències, coneixements, tècniques, estratègies…. Treballant amb Internet, un pot recolzar-se en les xarxes i compartir molta informació, fer-la circular, mobilitzar-la. Són divertits aquests moments de campanya: veiem als polítics sols enfront dels seus micròfons, havent de contestar totes les preguntes sobre tots els temes. Hi ha aquest tipus de tensió provocada per la presumpció que el polític sap tot sobre tot. El que m’agradaria és veure a un polític arribar amb un ordinador. I que digui:

“esperi dos minuts, vostè em fa una pregunta, i no disposo de les dades, vaig a veure, a veure si algú pot proporcionar-me’ls. Jo sóc part d’una xarxa i és la xarxa la que us respon. Jo no sóc més que un punt de mobilització d’aquest coneixement.”

——————–

EL PARTIDO PIRATA: LA INVENCIÓN DE UNA CULTURA POLÍTICA

(Una entrevista con el candidato del Partido Pirata Francés en las elecciones legislativas.
Por S.Blanc y G.Ledit. Publicado en OWNI.fr 16/05/2012)

Como los Verdes en sus inicios, el Partido Pirata está creando una nueva cultura política, la de la era de Internet. Pierre Mounier, candidato por el distrito 20 (París), junto con el periodista David Dufresne como candidato suplente, habla de su experiencia de “candidato ciudadano”, veinte años después de su primera experiencia con los ecologistas.

En junio, el Partido Pirata Francés, fundado en 2009, experimentará su primera prueba electoral real, presentando un centenar de candidatos en las elecciones legislativas. Esta joven formación, al igual que sus “alter ego” en otros países, sigue la línea de su hermano mayor, el Partido Pirata sueco, creado en 2006: legalizar la compartición online, defensa de las libertades digitales, transparencia en la gestión política, etc. Un programa que comienza a seducir, como lo demuestra la presencia de dos diputados suecos en el Parlamento Europeo y la entrada del Partido Pirata Alemán en cuatro parlamentos regionales.
El Partido Pirata tiene la imagen de un grupo de jóvenes geeks, simpáticos e inexpertos. Pierre Mounier, candidato a las legislativas por el distrito 20 de París (circunscripción 15), desentona de esta imagen: cuarenta años, profesor de clásicas, pero también conocedor del mundo digital, ya que es un ferviente defensor de las “digital humanities”, las humanidades digitales, y escribe un blog llamado “Homo numericus”, un resumen perfecto de su doble perfil. Saber de latín y de código informático, un cóctel raro. Su implicación con los Verdes, hace unos veinte años, le propociona una perspectiva histórica desde la que analizar el funcionamiento de su nueva formación.

Su suplente tiene también un perfil un tanto atípico: David Dufresne, bien conocido por los lectores de Owni, en 1995 creó “La Rafale”, uno de los primeros webzines franceses, participó en el mini-Rezo, un “dinosaurio” de la web francesa de la década de 1990 y es coautor del “Manifeste du web indépendant”. El texto defiende la idea de que Internet es el sitio donde podría (debería) florecer una prensa libre, independiente, pluralista y participativa, frente al impulso consumista.

También arrastró sus cuadernos de notas de periodista de investigación por varias “prestigiosas” redacciones antes de partir, como “freelance”, a la exploración de nuevos formatos de periodismo en Internet.
Juntos, Pierre Mounier y David Dufresne, decidieron “hackear las elecciones”, como lo explica esta última entrada de su blog:

Política, por supuesto. Pero pirateada, hackeada, desmenuzada. Juntos escribimos este pequeño trozo de programa para nuestro cartel:
Revolución digital, pero los aparatos polítcos siguen anquilosados.
Nuevos usos, pero con controles de otra época.
Culturas libres, pero con los mercaderes al acecho.
Las nuevas tecnologías están cambiando el mundo, y lo hacen ahora. A todos nosotros se nos ofrece una nueva posibilidad: o tomar el control de nuestra vida pública, o dejar que el Viejo Mundo siga dirigiéndonos y controlándonos.
Grumetes o viejos lobos de mar, decepcionados de la política y las utopías, subid a bordo.
El resultado, aquí. Muy pronto.
El código es poesía.

Detrás de esa lírica, Mounier se presenta con un discurso bien construido, consciente de las fortalezas y debilidades del Partido Pirata francés. A continuación, la entrevista:

¿Cuáles son las razones por las que os presentáis?

Los motivos son dos. Por un lado, siento que las cuestiones relativas a la tecnología digital, ya sea el reconocimiento de las nuevas prácticas de compartición cultural o las libertades digitales, no están bien defendidas por los partidos tradicionales. Las recientes declaraciones del Presidente de la República confirman esta sensación. Hay trabajo por hacer; el hecho que haya habido un cambio de mayoría política no significa que todo se vaya a arreglar, ni mucho menos.
El segundo motivo, que es igual de importante, es la impresión de que el juego político tradicional representa cada vez menos los intereses de los ciudadanos, sus aspiraciones y sus necesidades, en su diversidad. La solución no radica ni en la abstención, inhibirse completamente, ni en el voto de protesta, sino más bien en un mayor compromiso.

Si nosotros los ciudadanos ya no nos sentimos representados por el actual sistema político, no es culpa de los políticos, “todos podridos”, como dicen, si no que es responsabilidad de los ciudadanos, que se han apartado gradualmente de dicha participación. La única solución es participar: “voice or exit”. Entonces, voz. Se trata de conseguir los medios que nos permitan regresar al juego político con el fin de recuperar, colectivamente, el control de la vida pública.

Una solución consiste en presentar candidatos ciudadanos, que no sean profesionales de la política ni que puedan convertirse en tales, sea cual sea el resultado.
Por supuesto, si alguien es elegido, se comprometerá a fondo durante cinco o diez años. Pero esto no debe convertirse en su trayectoria de vida. En algunos países, como Alemania o Escandinavia, lo normal es alternar el trabajo y la participación pública, a nivel local o nacional; incluso podemos ver a ministros que reemprenden su vida profesional tras cesar en su desempeño político.
Para mí el ejemplo es Cincinnatus. Se trata de un modelo político de la antigua república romana; él [Cinncinatus] cultivaba el jardín en su propiedad para mejorar la situación de su familia. En un momento dado, la república se encuentra en peligro y van a buscarlo.Tito Livio relata que, como fueron a buscarlo mientras estaba trabajando, dejó su arado en medio de sus campos para ayudar a la República, para después regresar.
No estamos en el caso de una república en peligro, pero es importante tener esta oportunidad.

A menudo se hacen paralelismos entre los Verdes, en sus inicios, y el Partido Pirata, ¿lo encuentra acertado?

Sí, porque estaban poco estructurados, eran muy básicos y democráticos. Cualquier simple militante tenía la posibilidad de influir en el debate, de que fuera tenida en cuenta su voz. Con un amigo, en una AG local en París, en los tiempos en que Waechter era la cabeza visible de la organización, propusimos una moción titulada “a la izquierda”. Completamente solos, sin apoyo, la presentamos y fue aprobada. Fue la primera vez que se adoptaba una moción que rompía con la línea de “ni de derechas ni de izquierdas”. Fue muy satisfactorio el comprobar que lo que uno defiende tiene la oportunidad de ser tenido en cuenta; esto hace que se tenga fe en el sistema.

¿Cree usted que lo que ha faltado a los Verdes, ha sido Internet, que facilita el establecimiento de una democracia participativa mediante, por ejemplo, LiquidFeedback?

Este es un elemento, pero no creo que sea el único. Siempre ha habido dos tradiciones muy opuestas entre los Verdes. Una libertaria, anarquista, abogando por un reparto del poder, “hacer política de manera diferente”, para citar el lema de la época.
La otra tradición está relacionada con el tema principal de los Verdes, la ecología. La ecología política está estrechamente relacionada con la ecología científica y, de repente, todos son científicos. Esta tradición, que voy a llamar “científica”, consiste en decir, “hay una crisis ecológica, hay una verdad científica sobre esta crisis ecológica, lo que implica que debemos tomar tales medidas”, y no se pueden discutir. Hay, pues, una tradición autoritaria entre los Verdes, en conflicto con la tradición libertaria. Y me parece que en algún momento, por error, hubo un vaivén.
Las nuevas tradiciones políticas se han ido introduciendo también en los Verdes, sobre todo con el cambio de mayoría, cuando Dominique Voynet tomó el poder.
Las tecnologías, por sí mismas, no hacen nada, el hecho de tener Internet no cambia fundamentalmente la manera de organizar un partido político, ni lo hace democrático en su funcionamiento interno; lo que cuenta es la cultura política de su gente.

¿Podemos decir que el patrón que nos ha descrito se repite en el Partido Pirata? ¿Cual es la cultura política de sus miembros? ¿Hay alguna? ¿O es que está en perpetuo proceso de invención?

Se está en una fase de invención de una cultura política. La mayoría de los activistas y los responsables son muy jóvenes, veinteañeros en su mayor parte. Esto me parece muy bien, no son militantes que tengan un pasado, a veces pasivo, en las tradiciones políticas anteriores al Partido Pirata.
Son frescos, pero eso no quiere decir que carezcan de cultura política.
Esta generación ha construido su experiencia y cultura política a partir de experiencias como DADVSI (Ley de Derecho de Autor y otros Derechos Conexos en la Sociedad de la Información) y la ley Hadopi.
Ha habido el sentimiento de una negación de la democracia y cuando hablo con estos militantes, observo un fenómeno de toma de conciencia; se preguntan: “¿cómo lo podemos hacer?” Tratan de inventar cosas con Internet, como por ejemplo la plataforma de democracia líquida (LiquidFeedback), inspirándose en la experiencia alemana.
Obviamente, esto es improvisado, hay muchos aspectos negativos, pero el fondo es bueno y la dirección en la que se mueven es muy interesante.

¿Cuáles son los aspectos negativos?

Es caótico, se va en todas direcciones, las personas discutiendo permanentemente, los foros… ¡esto es terrible!

¿Cómo lograr este equilibrio: mantener la calma al tiempo que se va ganando en madurez?

No sé si esto es un punto de equilibrio, es más bien un proceso, y lo que tengo que admitir es que los líderes actuales, Maxime Rouquet y Baptiste Marcel, están realizando una gran labor. El consejo administrativo y político (CAP), que es algo así como el poder ejecutivo, realiza un importante trabajo de encuadre, manteniendo, al mismo tiempo, un modo de funcionamiento abierto y democrático.
Aquí es donde es importante la movilización de los instrumentos tecnológicos. Por ejemplo, el programa fue aprobado en asamblea general. Se compone de dos partes, una innovación que me parece interesante: una parte obligatoria y una parte medidas que denominamos “compatibles”, que los candidatos pueden optar por incluir o no en sus programas. Es un proceso que es a la vez abierto y enmarcado, un buen ejemplo de este punto de equilibrio.
El ejecutivo se reune todos los martes por la noche en un servidor de voz llamado Mumble, abierto a todos los militantes. Pueden asistir a los debates, participar. El informe se publica el miércoles. Este es un modo de funcionar transparente. No todo es perfecto, pero hay invención política tanto en el detalle como en el fondo.

¿Dispone de tiempo para participar en este proceso?

Hay una segunda instancia, el Consejo Nacional, que es una especie de parlamento,a la que pertenezco. Funciona de una manera menos reactiva y activa que el CAP en los asuntos del día a día, lo cual es normal, ya que el CAP es un órgano ejecutivo. Nosotros hacemos dos reuniones al mes en Mumble, conlleva una menor implicación, lo que, por ahora, me conviene.
En la mayoría de los partidos políticos, lo he experimentado entre los Verdes, es el todo o nada. O bien te dejas devorar por el compromiso de tal manera que ni ves a tu familia, convirtiéndote en un profesional, o de lo contrario, te reducen al papel de agitador de banderas en los mítines o encolador de carteles.
Me parece muy importante para un partido de nueva generación, de la era de Internet, ofrecer la posibilidad de esta progresividad en la implicación.

Usted se comunica mucho a nivel internacional, ¿lo hace para inspirarse?

No veo mal lo que hacen los alemanes. La implementación de la plataforma LiquidFeedback viene de ellos, hemos adoptado el software.

¿Cómo se va hacer concretamente esta campaña, partiendo del principio de “campaña a coste cero”?

El principio es decir que, dado que los candidatos que se presentan son ciudadanos, no profesionales de la política, es necesario ayudarles a hacer campaña, dentro de las posibilidades de cada uno, con los kits [de campaña].
Aquí es donde se da una paradoja: el sistema de financiación pública de las campañas electorales y, por lo tanto, de la vida pública, que se supone que debe garantizar algún tipo de igualdad entre los partidos, debido a su complejidad, aumenta el “tiquet” de entrada. Hay sistemas de control bastante severos, en particular desde el momento en que en la cuenta de la campaña se refleja un euro, de gasto o de donación; a partir de este momento hay la obligación de tener un contable que cuesta, como mínimo, 300 euros.
La cuenta de campaña concierne a la organización , los mítines, los remolques publicitarios, los carteles. Pero una gran parte de los gastos corresponden a la campaña oficial: la impresión de boletines, folletos y carteles oficiales. Tengo 77.000 votantes registrados en mi distrito electoral, los gastos se elevan , aproximadamente, a 3.000 euros, lo que representa más de un mes de salario, y el Partido Pirata no los puede pagar. De aquí nuestra llamada a las donaciones.
El Partido Pirata se ha propuesto hacer las impresiones [de material gráfico] de acuerdo con nuestros medios; no van a ser para el 100% de los votantes, si no para 10% o el 20%. En lo referente a las circulares, como se envían por correo, es difícil no imprimir más que una parte.
Partimos con una campaña de “doble cero”: 0 en la cuenta de campaña, 0 gastos oficiales, o muy, muy poco, lo justo para imprimir una parte de los boletines. Se hace todo en Internet: la gente puede imprimir el folleto y la papeleta de voto. Es agradable, pero esto lastra la campaña.

¿Va a hacer campaña en los mercados?

No. Creo que es inútil. Me parece que a diferencia de otros países como Alemania,los espacios públicos en Francia son espacios sin vida. Lo que se ve en los mercados es algo patético. La gente está haciendo sus compras y su candidato les vende una ensalada más. No hay ni una interacción real ni un verdadero debate.
En lo que estoy trabajando es en la organización de debates públicos. No en los mercados, sino debates públicos a los que vengan los que estén interesados​​, en distintos aspectos del Partido Pirata. De tal manera que en ellos pueda darse un verdadero debate.[…]. Yo no voy a vender ensaladas a mis electores.
Lo que me interesa es cómo podemos debatir juntos y comenzar a construir procesos de debate y concertación para poder tomar, juntos, decisiones públicas. Aquí es donde la plataforma de democracia líquida entra en juego. Lo que me gustaría es poder comprometerme, vis a vís, con los electores, que hubiera procesos de consulta permanente sobre los asuntos tratados en la Asamblea Nacional. Soy consciente de que esto iría en contra del espíritu de las actuales instituciones.
El mandato de un diputado no es un mandato imperativo. Una vez elegido, el diputado no está obligado a aplicar el programa con el que fue elegido, puede actuar como le parezca. No es responsable ante sus electores sino ante la nación. Lo que quiero hacer, y proponer, es hackear esta situación. Piratearla. Y decir que el espíritu de las instituciones no funciona.
Lo que quiero hacer es convertirme en un miembro del Parlamento responsable ante sus electores. Y antes de participar en una importante votación en la Asamblea Nacional, dirigirme a lo electores, organizar debates públicos y, ¿por qué no?, organizar una consulta a través de una plataforma de democracia líquida. Y sentirme obligado por aquello que ha sido votado por los electores de la circunscripción. Esto es totalmente inconstitucional. No en el sentido legal, sino en el sentido del espíritu de la ley. Pero parece ser una buena manera de articular la democracia representativa con la democracia directa. Hoy contamos con una fuerte oposición entre un sistema representativo que no es ni directo ni participativo, y la gente que están realizando experimentos de democracia directa que, en mi opinión son insuficientes. Pienso que ambos sistemas deben articularse.

¿Ha debatido con los grupos políticos tradicionales?

En realidad no. Mi candidatura es completamente nueva, y los otros candidatos aún no han puesto en marcha su campaña. Sin embargo, la candidata verde pondrá en marcha su campaña en una reunión pública y probablemente voy a ir a debatir con ella.
Se habla mucho de las dificultades del Partido Pirata francés para poder obtener resultados similares a los de sus homólogos alemanes. Las razones que suelen aducirse suelen estar relacionadas con el sistema electoral. Pero puede llegar un momento en que el Partido Pirata francés deberá abandonar estas historias de “campaña a 0 €”, para, por lo menos, poder recibir donaciones. ¿Es difícil navegar en el espacio público sin un “tesoro de guerra”, verdad?
En Francia, esta es la primera elección donde hay una voluntad de presentar candidatos en unas elecciones generales. Esta es la primera vez y, por lo tanto, lo haremos con lo que disponemos. La siguiente etapa será las elecciones europeas de 2014. Y va a ser muy interesante, ya que hay la idea de formar una plataforma europea compuesta por los distintos partidos piratas, como se formuló en Praga. Por otra parte, se trata de un sistema proporcional, con lo que hay posibilidades de conseguir algo. Disponemos de más de un año para prepararnos. El objetivo es estructurarnos y poder disponer de más medios.
Siempre decimos que en Alemania tienen una cierta ventaja ya que no hay esa famosa barrera del 5%, pero el hecho es que en Alemania se ha dado un salto cualitativo importante. Los piratas han pasado de no ser gran cosa a tener presencia en cuatro parlamentos. ¿Se debe a que tienen algo en especial o a que el clima y el contexto político alemán es realmente diferente al de aquí?
Hay un montón de parámetros muy diferentes. El ejemplo alemán es interesante, pero creo que no puede trasladarse aquí. El primer parámetro: la cultura tecnológica es mucho mayor en la población alemana que en la francesa. El “Chaos Computer Club”, por ejemplo, sigue siendo algo en Alemania. Los “geeks”, o simplemente aquellos que se dedican al tema digital, son menos numerosos en Francia que en Alemania.
El segundo parámetro: los alemanes tienen una tradición democrática mucho más viva que en Francia. El compromiso con la democracia es mucho más fuerte que en Francia. Por ello, en mi opinión, partidos como el Partido Pirata pueden crecer con mayor rapidez.
Se trata de una cuestión de cultura política. Probablemente hay algunos factores coyunturales que se me escapan y que están vinculados a la vida política alemana, como el colapso del Partido Liberal.
Volviendo a los Verdes. Desde hace 35 años están en el panorama político. Y, ¿dónde se encuentran ahora? Se les puede hacer muchas críticas, pero lo cierto es que son víctimas de un panorama político totalmente bloqueado.

¿Tienen una meta, para estas elecciones?

La meta, para mí, es un 5%, lo que comportaría el reembolso de los gastos. No estoy del todo seguro de llegar a ella, pero alcanzarla significaría algo. La composición sociológica del barrio es bastante favorable. Es muy de izquierdas, pero más allá de eso, está compuesta, por una parte, por sectores populares y, por otra, por personas que trabajan en los sectores culturales. Es un distrito cuya población es joven. Es de esperar que sea más sensible a los temas tratados por el Partido Pirata.

Imagínese: usted es elegido. ¿Cuáles serán sus tres prioridades?

Simplemente los puntos del programa del Partido Pirata. La legalización de la compartición sin ánimo de lucro y la reducción de parámetros en los ficheros y documentos de identificación, por ejemplo, la eliminación de la dimensión biométrica en los documentos de identidad. El tercer punto no está en el programa, pero me gustaría impulsar la implementación del referéndum por iniciativa popular. Por otra parte, esto es algo que también quiere hacer el Partido Socialista. Y me parece muy importante, porque es también una manera de revitalizar la política y la participación.
Sin embargo, como ya he dicho, no voy a hacerlo sin consultar a los electores, con debates y discusiones.

¿Cómo hará para poder seguir de “hacker”, sin integrarse o ser absorbido por el sistema, como ha pasado con los Verdes?

Creo que esto puede ser evitado mediante el establecimiento de ciertos mecanismos. Los mecanismos de reparto de poder, por ejemplo. No me invento nada, me limito a repetir lo que dijeron los Verdes hace veinte años:

“El poder corrompe, el poder absoluto corrompe absolutamente”

El poder no debe concentrarse en manos de una sola persona, las direcciones deben ser colectivas y los sistemas de contrapoder deben ser eficaces. Estos son, en conjunto, los mecanismos. A continuación, se va bajando a los detalles. Entre los Verdes, hace veinte años, había una regla simple: en una reunión o una asamblea general, había una hora de inicio y una hora de finalización, y no podía excederse. Suena estúpido, pero eso facilitaba la participación de las personas que tenían una vida familiar u otros compromisos. De lo contrario, cuando se llegaba al momento de votar, sólo quedaban los mas “duros”. Con estas sencillas reglas se limitan los riesgos de la “profesionalización” de los dirigentes. Es posible que se necesiten profesionales, pero hay que organizarlos en distintos niveles de compromiso.
Pienso que un político tradicional debe ser necesariamente profesional, ya que tiene que incorporar, asimilar, una amplia gama de experiencias, conocimientos, técnicas, estrategias…. Al trabajar con Internet, uno puede apoyarse en las redes y compartir mucha información, hacerla circular, movilizarla. Son divertidos estos momentos de campaña: vemos a los políticos solos frente a sus micrófonos, debiendo contestar todas las preguntas sobre todos los temas. Hay este tipo de tensión provocada por la presunción de que el político sabe todo acerca de todo. Lo que me gustaría es ver a un político llegar con un ordenador. Y que diga:

“Espere dos minutos. Usted me hace una pregunta, y como no dispongo de los datos voy a ver si alguien puede proporcionármelos. Yo soy parte de una red y es la red la que os responde. No soy más que un punto de movilización de este conocimiento.”

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)