El primer ministro griego, Yorgos Papandreu, ha anunciado estos días que someterá a referéndum el acuerdo adoptado con la Unión Europea sobre el rescate de la economía helena. De inmediato, muchas voces se han alzado en los distintos medios de comunicación para criticar la postura de Papandreu y, como viene siendo habitual en estos lances, los omnipresentes “mercados” han reaccionado con estallidos de pánico.
Los detractores de la decisión de Papandreu opinan que pone en riesgo no solo la continuidad de la economía griega, sino incluso la mismísima zona euro. Y le afean el que haya adoptado unilateralmente esta medida cuando ya se había llegado a un acuerdo (por definición complejo) en las instancias europeas. Acuerdo que, para más señas, suponía importantes sacrificios para Francia y Alemania en la forma de quita parcial de la deuda.
Sin embargo, quizá nos estamos equivocando aquí de debate. Nadie discute la existencia de una grave crisis económica. Todos, salvo quizá los especuladores de turno, deseamos que la misma termine cuanto antes. Nadie desea ver a Grecia en la bancarrota (de nuevo, salvo quizá los sospechosos habituales).
No nos centremos, pues, en un falso debate del tipo “si no estás conmigo estás contra mí”. No es eso lo que se debería discutir. Lo importante es que un líder político, ante unas medidas que van a afectar -y mucho- a la vida de sus ciudadanos, ha optado por preguntar a quienes más van a sufrir esas medidas si les parecen bien o no. Grecia, cuna de la democracia, no ha hecho sino lo que está en su tradición milenaria: consultar al pueblo.
Ante esto, da escalofríos que los políticos de toda Europa parezcan aterrorizarse por la idea de que uno de los suyos consulte al populacho. Y nosotros tan creídos de que vivíamos en una democracia…
Desde nuestro humilde punto de vista, un referéndum no solo no es perjudicial en ningún sistema democrático: es que debería ser lo habitual, sobre todo para temas de tanto calado. La idea de Papandreu debe ser apoyada. Europa necesita el referéndum griego, necesita ese ejemplo. Ojalá otros gobiernos europeos se atrevieran a emprender consultas parecidas; por ejemplo, antes de reformar una Constitución por la puerta de atrás como hicieron el PSOE y el PP en este país hace como quien dice cuatro días.
Ojalá en Europa hubiera una cultura política de preguntar al pueblo. Ojalá los sistemas de democracia directa fueran la regla general y no la excepción. Ojalá no fuera noticia que un jefe de gobierno impulse este tipo de consultas populares.
A quienes dicen que esto pone en peligro a toda la economía europea y que de este modo igual no se habría acordado la quita de la deuda griega, se les puede responder algo sencillo. Estas medidas de rescate también deberían haber sido sometidas a referéndum en toda la Unión, porque al fin y al cabo (y en esto sí tienen razón los detractores de Papandreu) seremos todos los europeos los que tengamos que cargar con las consecuencias del rescate.
Es decir, la solución no es demonizar el referéndum griego: la solución es que los políticos se acostumbren a preguntar antes de tomar decisiones unilaterales de tanta magnitud.
De todos modos, podemos imaginar la respuesta a este argumento. Es una respuesta clásica, manida y, a pesar de ello, carente de validez. Seguramente nos dirán: “Es que no se puede preguntar a la gente sobre estos temas técnicos. ¡La economía está en juego! Para estos temas la democracia no sirve”.
Nosotros debemos discrepar. Porque la culpa de esta crisis mundial no la tiene la democracia. La tienen esos intangibles, sacrosantos y misteriosos “mercados”.
No fue un referéndum el que provocó la crisis mundial, fue la especulación económica. No fue una votación la que puso en circulación productos crediticios de dudosa calidad, sino los especuladores. Cuando las bolsas bajan, no es por culpa de consultas populares; muchas veces debemos agradecérselo a entidades privadas (y, por supuesto, con intereses directos en el tema) tales como Moody’s, Standard & Poor’s, etc. Cuando se anunció el referéndum de Papandreu, fueron los “mercados” los que decidieron que bajara la bolsa; no fue el pueblo griego.
Dicho de otro modo, han sido los “mercados” (y no la democracia) los que nos han traído a la crisis. Así que les agradeceremos a los “mercados” que no nos sermoneen sobre quién sabe y quién no sabe gestionar temas económicos mundiales.
En PIRATA.CAT tenemos clara la elección si es entre democracia y “mercados”. Siempre elegiremos la democracia primero. Precisamente porque estamos en este sistema político. Ningún país europeo, que sepamos, se autodenomina plutocracia. Por lo tanto, aquí no mandan los “mercados”. Ni siquiera mandan los ciudadanos más ricos. Manda el pueblo soberano.
¿Puede que caigamos al abismo? Quizá. En cualquier caso, es imposible hacerlo peor de lo que ya han demostrado esos “mercados”. Y tal vez nos encontremos con la sorpresa de que el pueblo tiene sentido común y sabe votar lo que le conviene; igual hasta tiene soluciones para estos problemas creados por los “mercados”. Así que mejor que las decisiones las adopte la mayoría y no esas invisibles entidades que parecen controlarlo todo, aunque sin preguntar nada.
Fabián Plaza Miranda
Se puede decir más alto pero no más claro. El primer síntoma de miedo real de esos mercados se demostró cuando los que no estábamos de acuerdo con sus acciones, nos organizamos. El segundo síntoma de pánico es la posible decisión de todo un pueblo sobre su futuro. Es una demostración de qué es lo que les da miedo y es allá donde debemos hincar el diente, sin contemplaciones.
Es un insulto a la inteligencia y al pueblo decir que como no sabemos de ciertos temas mejor no opinemos. Un insulto y una falacia. Que vaya tomando nota la Merkel, Sarkozy y compañía, porque habrá más ovejas negras en su rebaño. Al menos eso esperamos muchos.
Lástima que ya se han tirado para atrás… Bruselas 1-Grecia 0
Sonava a utópico que hicieran de verdad un referendum… Todos sabemos que los políticos mandan bien poco….
Hola
Estic d’acord en donar suport al referèndum però compta amb Papandreu, “no es trigo limpio” nomes ha fet aixo per la qüestió de confiança d’avui divendres al parlament grec, no per que sigui un demòcrata, de fet Grècia va entrar al euro fem trampes amb la ajuda de Goldman Sachs, i no es pot descartar que encara avui sigui aquesta entitat qui governe el país.
La solució son eleccions i que la gent voti diferent, i no crec que passi.
La discussió de veritat es euro/europa si o no, en tot cas tal com està avui en dia no, o hi ha un govern, tipus EEUU o millor tancar-la.
Per mi millor un govern europeu, que no permeti a CiU/PP (que son lo mateix) tancar hospitals ni escoles publiques, que no permeti tanta corrupció, tanta economia submergida, m’imagino un inspector d’hisenda finès anant a certes parts del estat han cara d’incrèdul.
Es evident que ara el debat es la pèrdua de sobirania, però com seriem mes forts amb un govern del PP a Madrid o amb una coalició de partits governant des de Brussel·les i potser el Partit Pirata alemany formi part d’aquest govern, una cosa hi es clara Brussel·les no ens odia, Madrid si.
Salutacions i vinga a penjar cartells per tota Catalunya.
Volem manar nosaltres, votar-ho tot, per democràcia directa. Això és sobirania.
Que ens manin des de Barcelona, Madrid, Brusel·les o Washington no és sobirania!
Me es claro que el pueblo debe decidir sobre un camino que se le trata de imponer… pero eso no debe ocultar que en el caso de Papandreu, el referendo no era un gesto democrático, sino una estrategia de supervivencia, una baza política, no para escuchar a su pueblo, sino para utilizarlo de moneda de cambio. Hasta él mismo lo ha dicho con desparpajo.
Necesitamos transformar estas democracias de cartón piedra en otras vivas y dinámicas, que desarrollen la realidad de eso llamado “pueblo soberano”.
Qué no os engañen, no todo referéndum es democracia directa. Lo que hace Papandreu es sólo salvar su trasero al jugar la carta del referéndum.
Un referéndums se tienen que hacer bien hecho y eso no quiere decir que ahora cuándo el lobo ya está aquí hay que pasar la pelota al pueblo así los errores de los políticos resulta que son culpa del pueblo pq así lo ha decidido.
Lo que dices es verdad, la motivación de Papandreu es mayormente sacarse el muerto de encima, puesto que lo del referendum lo pudo hacer con el primer rescate y no lo hizo. Muchos griegos de los que se manifiestan cada dia en Atenas ya dicen que esto del referendum es una tomadura de pelo.
Sin embargo, lo que no es en absoluto aceptable, y yo creo que el artículo va por ahí, es que en, ante la palabra “referendum”, paises supuestamente democráticos se echen las manos a la cabeza, los mercados se cabreen y hundan las bolsas, Merkel y Sarkozy se permitan amenazar a un estado soberano, e incluso haya ruido de sables.
Si se permite esto, si no se defiende que el referendum es una forma más legitima de decidir que la imposición, pronto veremos cortados de raiz referendums que sí que serán democracia directa.
Compte que el que dire no es que estigui malament consultar al poble, pero en aquest cas Papandreu s’ha equivocat.
Si realment volia preguntar al poble ho hauria d’haver fet abans de rebre els diners del “papa” europa i comprometres a fer retallades, o millor encara, cada un dels cops que s’aprovaven uns pressupostos, cada vegada que es demanava un prestec. El que no poden fer es anar demanant diners a tort i a dret i ara dir que no paga. Imagineu un particular que demana una hipoteca i va un dia al banc i diu que a casa seva han decidit democraticament que deixa de pagar.
Papandreu ha propossat el referendum unicament per forçar a la oposició que “caixa o faixa” (o estan amb ells en les retallades o marxem d’europa). De fet si jo fos grec estaria molt emprenyat per la manera amb la que es vol jugar amb la població.
D´acord en que hauria d´haver fet un referendum al principi. Pero el tema de demanar diners i després no pagar no es tan fàcil, crec.
Això dels rescats no son diners que els estats demanin, sino que quasibe els obliguen a agafar-lo. Recorda que Irlanda va ser molt reticent, i Grecia també. Perque en realitat no es donen diners per ajudar al pais, sino per mantindre la circulació de diners al nivell que els interessa als estats poderosos (o als seus bancs). Si ho penses aixi, veura´s que no els hi estàn fent cap favor. Els hi deixen uns diners (que després han de tornar) per seguir mantenint un nivell als mercats financers que el estat no pot mantenir per si mateix, o sigui, no es soluciona realment el problema.
No obstant, no hi per que fer-se tantes preguntes… La pregunta real es: Tú creus que Merkel i Sarkozy perdonarien el 50% del deute grec si no tinguessin res a guanyar?
Pues eso!
El problema que els països sense especial valor econòmic com ara el nostre estan apunt d’empobrir-se, ja que La Fabrica s’ha traslladat al Àsia, on hi ha gent que legitmament afegira una mica mes de carn al plat d’arròs.
No veig que un sistema representatiu o un mes directe puguin gestionar millor els grans canvis als que estem abocats.
Això si la civilització occidental dels últims anys serà recordada com aquella grega, ja que passaran molt temps fins que estorni a donar situació comparativament tan bona.
Hola
Em sembla que estas una mica desfasat la paraula de moda es “relocalizacion” es dir les empreses s’han adonat que es millor tornar a fabricar a Europa, els motius son molts, però aquesta idea era un dels pronostic o conseqüències del “peak oil”
Salutacions
Referèndum? Ara el carrer està ple de doctors en macroeconomia? Pot decidir el poble sobre temes com pactes fiscals a nivell europeu, investigació, macroeconomia, etc … Una cosa és dir que la classe política actual està totalment deslegitimada, per inepta i per corrupta, però deixar-ho tot en mans dels referèndums i les assamblees em fa tanta o més por que el que tenim.
El sr. Papandreu va plantejar un referèndum que podia plantejar la sortida de l’euro com a solució (i segurament la opció guanyadora hagués estat aquesta). Això molt possiblement hauria portat a Grècia a un retorn a la moneda propia, que es devaluaria enfront a l’euro amb la qual cosa el deute que tenen ara amb la UE encara hagués estat molt més inassumible. Però es clar, fem un referèndum, que la majoria de gent del carrer votarà que sortim de l’euro.
Sincerament, no crec que cap ciutadà estigui capacitat per donar un vot RESPONSABLE en TOTES les àrees polítiques d’un país. Deixar aquestes decisions en mans d’assamblees d’ignorants (jo el primer) en molts temes em sembla una solució tan terrible com l’actual.
Una cosa es indubtable, si no haguessim arrivat on estem, si la classe política hagués fet la seva feina, aqui ningú estaria questionant-la i demanant un altre sistema o, al menys, no s´exigiria com s´està exigint.
El problema es el fracàs de la classe política i financera i, el que es pitjor, la seva incapacitat per canviar de manera de fer.
Dius del grans doctors en macroeconomia…
On estaven aquests grans doctors mentre anavem al desastre?
Quin d´aquests grans doctors va previndre del perill?
Que fan ara aquests grans doctors que no arreglen la situació amb la seva gran sapiencia?
No, no hi han grans doctors en macroeconomia. Hi ha gent que va fotre la pota com la podem fotre tots pero que son incapaços d´arreglar el que van destrossar.
I si dius que el ciutadà del carrer es incapaç de opinar sobre macroeconimia, jo dic que els grans doctors i els polítics son incapaços de opinar sobre el que lo convé a la gent, quin tipus de pais vol i en que prefereix gastar-se els quartos.
Vivim en un pais on es fan retallades en Sanitat mentre es regalen i-Pads, i-Pods i cotxes oficials, no em diguis que saben el que fan, si us plau…
Només puc estar d’acord en la primera frase, on dius que els polítics no han fet bé la seva feina. Però sí que hi van haver moltes veus durant el principi de segle XX on es deia que això no era sostenible.
La UE va estar avisant a Espanya des del 2005 de que el creixement del país era insostenible si es fonamentava en el totxo. Busca un article del 2008 que es diu “La tormenta perfecta” del Sala i Martin, i ho veuràs. No et discutiré mai que no s’han de regalar ipads en temps de recisió, i de fet al 99% dels polítics els hi fotria cosses al cul.
Els doctors en economia poques vegades estan en un partit pq a dalt de tot d’un partit hi arriben els que més culs llepen, i no volen sentir el que passa. I els que hi són normalment en cobren nòmina. Però els que no estan alineats, si que parlen, i escriuen. De totes maneres, això no vol dir que jo vulgui que les decisions d’un país, estiguin en mans d'”assamblees” de gent que no en té ni fava de la meitat de temes que es debateixen. Tu et queixes de falta de responsabilitat de la classe política, i tens raó. Jo em temo la falta de responbilitat en l’electorat, i tb tinc raó.
Posem per exemple el fet de votar si rebem o no un pla de rescat de la UE en assamblea. Quin percentatge de votants d’aquesta assamblea tindrien la més mínima puta idea de quines són les implicacions a curt, mig i llarg plaç de votar si o no ? O quines són les condicions més favorables o no ? Menys del 5%, sent molt generosos. No estic dient que els polítics ho sàpiguen, però un vot assambleari on la legitimitat dels votants no arriba al 5% em sembla un disbarat.
La democràcia es va plantejar com una responsabiltiat i com un servei. I això ho han perdut de vista els polítics, gens formats, la majoria sense haver treballat mai i creient-se superiors o privilegiats pel fet de ser polítics. Ara, la gent normal també ho hem oblidat, perque rarament ens informem o volem saber coses del sistema que ens regula. I això també ens deslegitima per prendre decisions.
El fet de que algú una mica més lúcid que la resta fes un article no eximeix a tota la classe financera (economistes, borsa, banquers, agencies, etc, etc…) de que o no van veure venir la crisi, o van callar perque ja els hi anava bé. La culpa ha de ser d´ells, perque son els profesionals del tema. No té sentit dir que la culpa es del ciutadà de a peu per després afegir que com el ciutadà de a peu no sap d´economia no pot opinar. La culpa de la crisi es única i exclusivament dels poders polític i economic, perque no pot ser d´un altre manera!
Son els únics que tenen la capacitat per dirigir el pais!
Del que si que es culpable la gent es d´inocencia, de ser tan “pardillos” de creure tot el que li deien.
Una cosa si que estic d´acord amb tú: que el votant s´ha d´informar. I si que es veritat que quedà un llarg camí per fer. Pero això, a part del necessari treball de concienciació per part del ciutadà, ha de comportar una disposició per part dels especialistes a explicar d´una manera entenedora que es vol fer i per qué.
S´han de fotre al cap d´una vegada que han de donar explicacions en les decissions que afecten al poble. Per mi, lo de “confia en nosaltres, que sabem el que fem” s´ha acavat per sempre.