La festa del treball

Benvinguts una vegada més a «la festa del treball», el primer de maig, el dia en què tot treballador recorda que té una jornada de vuit hores gràcies a la lluita social que van mantenir els seus avis, i també el dia en què els petits botiguers, petits negocis familiars i autònoms ens sentim els éssers més maltractats de l’univers: no tenim els avantatges fiscals o crediticis d’una gran empresa, ni influïm en les polítiques del govern, ni tenim els drets socials d’un assalariat, però, tot i això, el discurs rovellat dels sindicats ens fica al mateix sac que Telefónica o Repsol.

Poc a poc, en bona part degut a la nefasta tasca dels grans sindicats, la gent s’ha anat desvinculant cada cop més d’aquesta jornada de l’1 de maig. Passa una cosa semblant que amb el govern: la gent no se sent representada pels qui manen. Tant govern com sindicats majoritaris funcionen amb models jeràrquics «representatius», i bé, no cal dir que en general no ens sentim gens representats ni pels uns ni pels altres.

No deixa de sobtar que, davant les brutals retallades socials que estem patint, no hi hagi més mobilització ciutadana. Però, és clar, com es pot esperar que sorgeixin si un dels factors determinants per a evitar-les ha estat la desafecció que els treballadors senten pels grans sindicats? De fet, molta gent creu que són còmplices d’aquest allau de regressions en matèria de drets socials com són les retallades en pensions, la reducció continua dels drets dels treballadors, les retallades en serveis públics, la falta d’ajudes als grups desprotegits, fins i tot de futur, de les persones aturades amb més de 50 anys, etc…

Com a partit, no defensem a priori cap mesura concreta; ara bé, això no vol dir que no hi farem res. A PIRATA.CAT fem servir eines de participació popular i dia rere dia hi sorgeixen una pila de propostes ciutadanes sobre com sortir de la crisi, resoldre el problema de l’habitatge, fer front a la reforma de les pensions, evitar les retallades de drets dels treballadors, computació del vot en blanc, etc.

De vegades costa comprendre què defensem els pirates amb la democràcia directa. Ens han titllat de tot: partit d’extrema esquerra (fins i tot anarquistes ens ho han dit), partit d’extrema dreta, partit espanyolista, independentistes radicals. Vaja, suposo que ha de ser un mal que ens costarà tractar, perquè no som cap de les coses anteriors (i el fet que ens hagin dit coses tan contradictòries ho demostra).

Els unics principis que contemplem com a innegociables són l’accés al coneixement, a la cultura i a la informació, i el respecte absolut pels drets humans. Per a tota la resta de temes, apliquem la democràcia directa. El penúltim punt, de manera automàtica, impedeix que siguem un partit d’extrema dreta, i l’últim, evita que en siguem un d’extrema esquerra.

A alguna gent li costa adaptar-se a aquest canvi de paradigma; bé, ja sabíem que tots els canvis, al principi, costen. Esperem, però, que vagi quedant clar que no som l’enèsima invenció de quatre il·luminats que intenten salvar el món, ni hem vingut a dir-vos què cal fer per a salvar la humanitat. Som un moviment internacional, format per gent que creu que les persones tenim prou senderi com per a governar-nos nosaltres mateixes.

Esperem no haver de plorar gaire més a causa d’aquests que diuen que ens representen, es diguin partit o sindicat. Som adults: som lliures, no necessitem que ens tuteli ningú. Democràcia directa JA, a tots els estaments de totes les institucions, només així podem aspirar que les decisions que es prenguin siguin les més convenients per a la societat.

Avui, primer de maig, Pirates de Catalunya no se sumarà a cap de les concentracions organitzades per cap sindicat o partit majoritari, però convidem a tothom a què participi en la defensa dels seus drets fonamentals de la manera pacífica, participativa i creativa que més s’estimi, preferentment amb protestes ciutadanes o convocades per organitzacions veritablement democràtiques.

Bona festa del treball!

6 respostes a “La festa del treball”

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)