L’informe Reda sobre ajustaments de la llei de copyright, aprovat pel Parlament Europeu

Julia RedaDesprés de mesos de redacció de propostes, reunions amb els lobbies de la cultura i Internet en l’àmbit europeu, i de reunions amb membres de la resta de grups parlamentaris del Parlament Europeu, finalment avui s’ha dut a terme la votació del “Report Reda”, que ha resultat en una aclaparadora majoria a favor del mateix. El Parlament Europeu ha expressat de forma gairebé unànime que cal reformar la llei de drets d’autor a tots els estats membres de la UE.

Aquesta reforma té com a objectiu principal preparar la normativa de drets d’autor davant dels canvis que hi ha hagut en els darrers anys en els models de consum de cultura arreu del món, sobretot des de la popularització d’Internet. La votació d’aquest report va aixecar molta polseguera quan va provar-se d’incloure una esmena que restringia de forma important el dret a fotografiar d’obres d’art situades en llocs públics i publicar de forma lliure aquestes imatges a Internet (la ja coneguda llibertat de panorama). Organitzacions com la Wikipedia han actuat darrerament fent de lobby i ajudant a l’eurodiputada pirata a fer pressió per aconseguir que aquesta esmena finalment no fos votada ni inclosa a la proposta final.

Tanmateix, encara queda força feina a fer, i l’objectiu de Julia Reda és aconseguir que les reformes en la llei de propietat intel·lectual que sorgeixin d’aquest informe s’apliquin a tots els països integrants de la Unió, sobretot en països com a Espanya on darrerament hi ha hagut reformes de la Llei de Propietat Intel·lectual que retallen drets fonamentals de la ciutadania.

Julia Reda és diputada al Parlament Europeu pel Piratenpartei, el partit representant del Moviment Pirata a Alemanya, i vicepresidenta del grup dels Verds al Parlament Europeu.

Més informació: EU parliament defends Freedom of Panorama & calls for copyright reform

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)