Manifestació contra els efectes, manifestació contra les causes

Aquest, tot i la pluja, està resultant un cap de setmana «calent»: dissabte al matí, manifestació; diumenge a la tarda, manifestació. Molt similars, a primera vista: la primera, en contra de les retallades a l’estat del benestar; la segona, exigint que la pantomima de democràcia que patim esdevingui democràcia de debò.

Molt similars, dic, i totes dues dignes, no només de respecte, sinó també de suport. Tanmateix…

Tanmateix, un cop examinem amb una mica de detall les justificacions de l’una i de l’altra, observem que en la primera s’ataquen els efectes, mentre que amb la segona hom va de dret a les causes. La primera representa la reacció instintiva de dur-se la mà a la cartera, mentre que la segona és, o em sembla, molt més racional i de més llarga mirada.

En efecte, si els governs ens estan aplicant retallades inadmissibles en ensenyament, en sanitat, en serveis socials, és perquè aquesta democràcia d’opereta ha degenerat en contuberni de banquers i de multinacionals. Banquers i multinacionals, però, que abans d’escurar-nos les butxaques, han tingut l’habilitat i la malícia d’espoliar-nos el sistema democràtic, de posar de genolls un governats que van deixar de representar-nos fa molt de temps i que només miren pels interessos dels nous amos.

Vist així, no dubto a pensar que, de les dues manifestacions que aquest cap de setmana tindran lloc a Barcelona, la més important és la d’aquesta tarda. Perquè va a l’arrel del problema, que és d’on podem esperar, encara, alguna solució (democràcia real o democràcia directa, no discutirem pel nom).

És natural, però, que la reacció als problemes palpables, als problemes directament mesurables en euros, sigui la més fàcil, la més immediata, la més popular. Només espero i desitjo que els que ahir es van manifestar en contra dels efectes, es mobilitzin, també, en contra de les causes. Que es manifestin aquesta tarda; però, sobretot, que ho tornin a fer el 22: és aquella la manifestació que, de debò, ens pot alliberar dels corruptes, dels professionals de la política i dels autèntics titellaires que els controlen.

Fem-los tremolar. Avui mateix.

 

Col·laboració del Giorgio Grappa

14 respostes a “Manifestació contra els efectes, manifestació contra les causes”

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)