Missatge pirata sobre el coronavirus i la pandèmia de COVID-19

Des de Pirates seguim molt de prop la cobertura dels mitjans i la reacció política sobre el brot de COVID-19. Veient com s’ha desenvolupat la primera setmana de confinament, volem reiterar a tothom, partits polítics, entitats, empreses, persones, … que hem de prendre’ns el coronavirus SARS-CoV-2 molt seriosament i que abaixar la corba requereix un esforç addicional per part de tothom. Serà una marató, no una carrera de velocitat. Però ho podem aconseguir en el menor temps possible si ho fem bé. Perquè som persones responsables amb consciència de comunitat, que practiquem les cures mútues i cooperem per superar aquesta pandèmia.

Recordeu, aquest virus es caracteritza per romandre hores a l’aire i fins i tot dies segons en quines superfícies, pel que la higiene i la distància social són essencials. Fins i tot abans de mostrar qualsevol símptoma, i podria ser que un temps després d’haver-los passat, pot ser contagiós per a altres. Així que renteu-vos les mans, netegeu les superfícies, etc. El sabó normal és suficient. El desinfectant serà necessari a les institucions mèdiques, així que per favor no en compreu a granel. L’alcohol de més de 60 graus també funciona.

Per això #BaixarLaCorba és tan important. Necessitem assegurar-nos que la gent no s’infecti tan ràpidament per tal de minimitzar el nombre de pacients en estat crític que el sistema de salut es vegi obligat a tractar simultàniament. Per salvar vides, necessitem mantenir la taxa de noves infeccions baixa. En algun moment els vostres éssers estimats i vosaltres entrareu en contacte amb el virus. És important que us quedeu a casa, i mantingueu els avis a distància. En unes poques setmanes tot hauria d’acabar i amb la imprescindible tasca dels professionals sanitaris, molts ho superarem. La mortalitat és baixa sempre que puguin fer la seva feina.

A més, preguem que cuideu de les persones grans que us envolten. Existeix el #neightbourhoodchallenge, on es demana al grup de no risc que tingui cura dels seus veïns més grans. Podeu posar una llista al passadís perquè la gent s’uneixi, així les persones de més de 65 anys poden tenir ateses les seves necessitats bàsiques, com el menjar. És important seguir les recomanacions, com no donar-se la mà, deixar les comandes a terra i caminar a una distància segura – mínim 2 metres – i, si és possible, no intercanviar diners. Existeixen eines digitals al vostre abast per a cobrir les despeses. Ajudeu a fer que les facin servir! I també, no posar a la gent més gran a la cura dels nens. Hi ha indicis que els nens poden actuar com un vector d’infecció freqüentment asimptomàtic.

Si necessiteu realitzar qualsevol reunió, feu servir eines telemàtiques i eviteu qualsevol trobada presencial que no sigui estrictament necessària. Des de Pirates treballem a oferir eines. No dubtis en comentar-nos-ho per xarxes socials si podem aportar alguna eina en concret.

Respecte a les institucions, creiem que si bé les mesures preses contribueixen a baixar la corba, segueixen sent mesures tímides i molt insuficients. Encara hi ha gent treballant en serveis no essencials, molts sense protecció adient, i cal estudiar mesures més contundents com aturar tota activitat i transport no essencials; cal plantejar el confinament total. Però, per altra banda, no es pot quedar tot només en el confinament i a la distància social, també cal continuar augmentant la capacitat del sistema sanitari destinant-hi més recursos, incidir més en el benestar de les persones en risc d’exclusió, i en el benestar de la població en general.  A més, cal denunciar públicament la mala gestió en els primers instants de la pandèmia, quan no es van restringir els moviments de la ciutadania a Madrid ni tan sols quan els casos detectats havien augmentat de forma alarmant, i que el sistema de sanitat pública ha estat retallat a tort i a dret pels diferents governs, tant espanyols com catalans, en els últims anys, fent que la capacitat del mateix sigui molt inferior a la necessària.

Us deixem enllaços amb fonts interessants, fidedignes i rigoroses sobre el coronavirus:

En aquests moments més que mai és quan la solidaritat entre tots és més important. Força! Ajudem-nos i tirarem endavant. Junts.

Pirates de Catalunya

Una resposta a “Missatge pirata sobre el coronavirus i la pandèmia de COVID-19”

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)