Retallant la democràcia

Versió en català. Versión en castellano.

El govern del Partit Popular ha pres una sèrie de mesures que són molt difícils d’entendre per a la majoria de la ciutadania.

El Partir Popular va guanyar unes eleccions, en les que va fer una campanya electoral que defensava una política radicalment oposada a la que està mantenint ara:

Va defensar que mai baixaria el sou dels funcionaris, ara els hi elimina la paga extra de Nadal (que equival a un descens del 7% del seu sou, que es suma al 5% que ja van perdre durant l’anterior govern del PSOE)

Va prometre que no apujaria l’IVA, ara descobrim que s’incrementarà fins al 21%, passant a ser dels més altsD’Europa (mentre que els sous són dels més baixos)

Va garantir que ajudaria a les PIMES i que lluitaria contra l’atur; ara ens trobem unes mesures que deprimiran encara més el consum, fent que les PIMES tinguin encara més problemes i els hi sigui més difícil crear llocs de treball.

Si en el seu moment el Partit Popular va dir que acabaria amb les diputacions provincials – i, de fet, el llavors candidat Mariano Rajoy ho va repetir en el debat contra Rubalcaba- ara ens assabentem que les diputacions, no només no seran eliminades, sinó que es veuran reforçades.

Totes aquestes mesures són prou importants com per a que el Partit Popular es vegi obligat, com a mínim, a consultar als seus votants, ja que molts d’ells els hauran votat creient en les seves promeses.

Si la Democràcia Representativa es basa en que els ciutadans escolleixen qui els representa, aquests no poden sortir-se radicalment de les seves promeses. Si no, no tenim una democràcia, tenim una dictadura en la que elegim els governants cada quatre anys.

Per a evitar aquests tipus de fraus, és necessari fomentar la democràcia directa, com anem repetint periòdicament en aquest bloc. Necessitem fiscalitzar i controlar allò que fan els nostres governs.

Però, ocults entre tants assumptes econòmics de vital importància, també s’estan realitzant dues reformes de gran importància democràtica.

En pro d’un estalvi econòmic, se’ns anuncia que es reduiran un 30% el nombre de regidors a tot l’estat, quan realment l’estalvi econòmic serà molt reduït, ja que la majoria d’aquests no tenen sou.

El que sí succeirà amb aquesta reducció de regidors, és que els partits petits es veuran expulsats de moltes alcaldies. Els ajuntaments seran encara més un lloc privilegiat i restringit als partits de sempre, que podran fer i desfer sense que ningú de fora pugui denunciar-los. Fins i tot podem arribar a extrems tant ridículs com que el 40% dels vots siguin majoria absoluta, tal i com han demostrar a Malapremsa.

En una democràcia, tard o d’hora la població reaccionarà i destruirà les mesures adoptades el dimecres. Això és quelcom que salta a la vista, és per això que comencen a donar els primers passos per assegurar-se que no hi haurà possibilitat de tornar enrera i, per a aconseguir-ho, és necessari reduir el poder democràtic.

Més perillós encara, tot i que ningú parla d’això, és el plec de condicions que ha realitzat Espanya des de Brusel·les. Destaca el punt 24: “Transfer the sanctioning and licensing powers of the Ministry of Economy to the Banco de España.” Això vol dir que gran part del poder econòmic del govern elegit pels ciutadans, passa a dependre del Banc d’Espanya (que, a la vegada , es converteix en una mera sucursal del Banc Central Europeu).

D’aquesta manera, decisions de gran importància deixaran de dependre dels governs elegits, per a dependre ara d’una organització que no ha de passar comptes a ningú i que és controlada per una oligarquia encapçalada pels bancs europeus.

Oculta per la important ofensiva contra els nostres drets socials, ens estan retallant les nostres llibertats democràtiques. Potser menys greu a curt termini, però a la llarga molt més perillós.


_______________________________
****************************

Recortando la democracia

El gobierno del Partido Popular ha tomado una serie de medidas que son, desde luego, muy difíciles de entender por la inmensa mayoría de los ciudadanos.

El Partido Popular ganó unas elecciones en las que su campaña electoral defendía posturas radicalmente opuestas a las que ahora está sosteniendo:

Si en su momento se prometió que no se bajaría el sueldo a los funcionarios, ahora les ha eliminado la paga extra de navidad (lo que equivale a un descenso del 7% de su sueldo, que se suma al 5% que ya perdieron durante el anterior gobierno del PSOE)

Si en su momento se prometió que no se subiría el IVA, ahora descubrimos que se incrementerá hasta el 21%, poniéndose entre los más elevados de Europa (mientras que nuestros salarios están entre los más bajos)

Si en su momento se prometió que se ayudaría a las PYMES y se lucharía contra el paro, ahora nos encontramos con unas medidas que depremirán aún más el consumo, haciendo que las PYMES tengan todavía más problemas y les sea aún más díficil crear empleo.

Si en su momento el Partido Popular dijo que acabaría con las diputaciones provinciales -y, de hecho, el entonces candidato Mariano Rajoy lo repitió en el debate contra Rubalcaba- ahora nos enteramos de que las diputaciones lejos de ser eliminadas, serán reforzadas.

Todas estas medidas son de suficiente importancia como para que el Partido Popular debiera consultar al menos a sus votantes ya que, es de suponer, unos cuantos de ellos habran votado creyendo sus promesas.

Si la Democracia Representativa se basa en que los ciudadanos eligen a quienes le representan, estos no pueden salirse radicalmente de sus promesas. Sino, no tenemos una democracia, tenemos una dictadura en la que elegimos a los gobernantes cada cuatro años.

Para evitar este tipo de fraudes, es necesario fomentar la democracia directa, como venimos repitiendo en este blog periódicamente. Necesitamos fiscalizar y controlar lo que hacen nuestros gobiernos.

Pero, disimulados entre tantos asuntos económicos de vital importancia, también están realizándose dos reformas de gran importancia democrática.

Alegando un ahorro económico, se nos anuncia que van a reducirse un 30% el número de concejales en todo el estado. Sin embargo, el ahorro económico, en realidad, será muy reducido ya que la inmensa mayoría de estos concejales carecen de sueldo.

Lo que sí va a suceder con esta redución de concejales, es que los partidos pequeños van a verse expulsados de las alcaldías. Los ayuntamientos serán más todavía un coto privado en el que los partidos de siempre podrán hacer y deshacer sin nadie de fuera que pueda denunciarles. Incluso podemos llegar a extremos tan ridículos como que un 40% de votos se transforme en una mayoría absoluta, tal y como han demostrado en Malaprensa.

En una democracia, tarde o temprano, la población reaccionará y destruirá las medidas adoptadas el miércoles. Esto es algo que salta a la vista. Es por ello que empiezan a dar los primeros pasos para asegurarse de que no habrá marcha atrás. Para ello, lógicamente, es necesario reducir el poder democrático.

Más peligroso todavía, aunque nadie está hablando de ello es el pliego de condiciones que han realizado a España desde Bruselas. Destaca el punto 24 “Transfer the sanctioning and licensing powers of the Ministry of Economy to the Banco de España.”

Esto quiere decir que gran parte del poder económico del gobierno elegido por los ciudadanos, pasa a depender del Banco de España (el cual, a su vez, se convierte en poco más que una sucursal del Banco Central Europeo).

De esta manera, decisiones de gran importancia dejarán de depender de gobiernos elegidos para depender ahora de una organización que no debe rendirle explicaciones a nadie y que es controlada por una oligarquía encabezada por los bancos europeos.

Oculta por la importante ofensiva contra nuestros derechos sociales, nos están introduciendo también un importante recorte democrático. Quizás menos grave a corto plazo, pero muy peligroso en el largo.

6 respostes a “Retallant la democràcia”

  1. Tiberio on

    Hola Canon.

    Seguramente, si lo pusieramos sólo en catalán, lo entendería todo el mundo como tú dices.

    Pero tienes que entender que hay mucha gente que, aunque hable y escriba perfectamente en castellano, no tiene el castellano como su lengua natal. Y esa gente, pues prefiere leer en su lengua natal. Igual que si tú aunque puedas leer perfectamente en inglés, seguirá siendo más cómodo para ti leer en castellano.

    Respon
  2. pagano on

    com deia en Grouxo Marx: “yo nunca seria de un club que me aceptara como socio”, algú pensa que es pot ajudar un país com espanya sence demanar garantíes? avui he llegit que degüindos ha presentat avals, en nom d’espanya, davant Finlandia, per que ells aprobin l’ajut de la UE i es per aixó que ens han arrivat els primers 30.000 miliòns

    Respon

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)