Un entrebanc important al monopoli del copyright

(Aquest article fou publicat originàriament al bloc de Rick Falkvinge, fundador del Partit Pirata suec:
an important dent in the copyright monopoly
)

El 28 de febrer el Comitè d’assumptes legals del Parlament Europeu va votar de manera unànime introduir una excepció en el monopoli del copyright en benefici d’un públic ampli.

Terminal Braille

Terminal Braille. Fotografia de Matthieu Faure distribuïda sota doble llicència GFDL-self i CC-BY-SA)

Christian Engström, membre del Parlament Europeu del Partit Pirata suec i del Comitè d’assumptes legals, explica aquesta victòria al seu bloc.  Resumint el que allí es va votar, actualment es prohibeix a les persones cegues de compartir els llibres escrits en Braille més enllà de les fronteres: han de ser traduïts al Braille a cada país. Aquest fet suposa un malbaratament de recursos i implica que molts llibres no es tradueixin. Les persones cegues, doncs, es veuen abocades a viure en un món de “fam de llibres” sense accés a la cultura i al coneixement.

Amb aquesta votació al Comitè d’assumptes legals (JURI), la Unió Europea ha fet un pas endavant per aturar aquest procés i fer que els llibres escrits en Braille puguin estar disponibles més enllà de les fronteres d’un país concret.

Aquesta potser ha estat una petita victòria, però les seves implicacions van molt més enllà. Per primer cop en les darreres dècades, els polítics han votat de manera unànime que l’accés públic al coneixement i a la cultura són més importants que el monopoli del copyright. Aquest valor simbòlic no es pot desestimar.

Aquesta proposta serà enviada al Comitè d’afers culturals (CULT), des d’on s’enviarà al Parlament Europeu on serà sotmesa a votació.

Aquest és un entrebanc petit, però important, a la ceguesa del monopoli del copyright.

 

ACTUALITZACIÓ: el Partit Pirata d’Austràlia indica que el comissionat europeu Barnier continua volent negar la cultura als impedits visuals. Tenim a la vista un enfrontament entre la Comissió i el Parlament europeus, com tants altres cops abans, amb la Comissió de la banda de les grans corporacions i el Parlament del costat de …bé, els votants.

9 respostes a “Un entrebanc important al monopoli del copyright”

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)