El cànon en els préstecs de les biblioteques

Sabíeu que així com hi ha l’SGAE, també en els llibres existeix una entitat privada que gestiona un cànon, tal i com dicta la Unió Europea? Aquesta entitat és CEDRO.

Una directiva de la Unió Europea de 1992 obliga al pagament d’aquests drets d’autor a totes les biblioteques de la Unió. A l’any 2006, el Tribunal de Justícia Europeu va condemnar Espanya per no haver aplicat correctament el contingut d’aquesta directiva dins el marc legal estatal, que obligava al pagament dels préstecs realitzats a les biblioteques.

El 14 de Juny del 2007, el Congrés dels Diputats va aprovar la Ley de la Lectura, del Llibro y las Bibliotecas, en la qual es regula la compensació als autors pel préstec dels seus llibres. I el Ministeri de Cultura va assumir el pagament dels préstecs fins a l’any 2007, traslladant la responsabilitat de pagar aquestes despeses a les Comunitats Autònomes i Ajuntaments.

Pràcticament mig milió d’euros és el que a principis del 2008 va pagar el Ministeri a CEDRO en compensació per tots aquests anys, i tots aquests diners van passar a engreixar les arques d’una entitat totalment privada que no representa a tots els autors i que, en canvi, gestiona, reparteix i administra tots aquests diners, sense cap garantia que el repartiment sigui proporcional als préstecs o lectures que es faci de l’obra d’un autor concret.

Creiem que la gent està molt desinformada i no sap la quantitat de diners que gestionen les entitats privades en referència als drets d’autor.

Aquí deixem uns enllaços molt interessants que creiem que són desconeguts per la majoria i que hauríem de transmetre a tothom:

15 respostes a “El cànon en els préstecs de les biblioteques”

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)