Govern suís: Descarregar pel·lícules i música continuarà sent legal

A Suïssa, una de cada tres persones es descarrega música, pel·lícules i jocs no autoritzats d’Internet, i des de l’any passat el govern ha estat preguntant-se què hi podia fer al respecte. A finals de l’any passat es va publicar la seva resposta que és clara com l’aigua. Les descàrregues per a ús personal no només continuaran sent completament legals, sinó que a més els propietaris dels drets d’autor no patiran a causa d’això ja que la gent eventualment s’acaba gastant els diners que ha estalviat en productes d’entreteniment.

A Suïssa, igual que a dotzenes d’altres països, les indústries de l’entreteniment han estat queixant-se d’espectaculars pèrdues en els seus ingressos degut a la pirateria en línia.

En resposta, el govern suís ha estat realitzant un estudi sobre l’impacte que tenen les descàrregues en la societat, i a finals de l’any passat van presentar les seves conclusions.

La conclusió general de l’estudi és que la llei actual de drets d’autor, sota la qual descarregar-se material amb copyright per a ús personal està permès, no ha de canviar.

El seu informe comença apuntant que quan es tracta de copiar arxius, la Internet ha demostrat ser un element de canvi radical. Tot i que la fotocopiadora, la cinta de casset d’àudio i el videocasset han permès als usuaris fer còpies de bona qualitat en diversos mitjans, aquests dispositius no tenien un mètode de distribució inherent. El web ha canviat tot això.

Mètode de distribució o no, les indústries de l’entreteniment s’han oposat sistemàticament a tots aquests invents tecnològics per por que els seus negocis fossin esclafats. Segons el govern suís, que està a favor de l’opció d’aprofitar la tecnologia en comptes de prendre el punt de vista repressiu, aquesta no és la resposta adequada.

“Cada cop que hem tingut disponible una nova tecnologia de mitjans, sempre se n’ha ‘abusat’. Aquest és el preu que paguem per al progrés. Els guanyadors seran aquells que siguin capaços d’utilitzar la nova tecnologia per al seu benefici i els perdedors aquells que se’ls escapa aquest desenvolupament i continuen seguint models de negoci antics,” diu l’informe.

L’informe del govern també conclou que fins i tot en la situació actual en què la pirateria és desenfrenada, les indústries de l’entreteniment no estan necessàriament perdent diners. Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors han extrapolat les conclusions d’un estudi realitzat l’any passat pel govern holandès, ja que els dos països són considerats similars en molts aspectes.

L’informe afirma que al voltant d’un terç dels ciutadants suïssos de més de 15 anys descarreguen música, pel·lícules i jocs piratejats de la Internet. Tanmateix, aquestes persones no gasten menys diners com a conseqüència d’això perquè el pressupost que destinen per a entreteniment és força constant. Això vol dir que les descàrregues són bàsicament complementàries.

L’altra cara de la pirateria, basada en l’estudi holandès, és que les persones que realitzen descàrregues assisteixen a concerts molt més sovint, i els que descarreguen jocs de fet compren més jocs que els que no se’n descarreguen. I pel que fa a la indústria musical, els grups menys coneguts treuen més profit de l’efecte de mostreig del compartir d’arxius.

L’informe suís passa aleshores a resumir diverses de les repressives lleis i regulacions antipirateria que han estat implementades an altres països recentement, com la llei Hadopi dels tres avisos a França.

L’informe també afirma que d’entrada ja és qüestionable que una llei de tres avisos sigui legal, perquè el Consell dels Drets Humans de les Nacions Unides ha declarat l’accés a la Internet com un dret humà. El Consell va defensar especificament que l’Hadopi és una llei desproporcionada que hauria de ser revocada.

Altres mesures com filtrar o bloquejar contingut i pàgines web també són rebutjades, perquè malmetrien la llibertat d’expressió i violarien les lleis de protecció de la privacitat. A més, l’informe avisa que fins i tot si aquestes mesures fossin implementades, hi hauria diverses maneres de saltar-se-les.

El suggeriment general que el govern suís comunica a les indústries de l’entreteniment és que haurien d’adaptar-se al canvi del comportament dels consumidors, o morir. No veuen absolutament cap necessitat de canviar la llei perquè la descàrrega d’arxius no té cap impacte negatiu demostrat en la producció cultural nacional.

A part de les descàrregues, és pràcticament impossible per les empreses suïsses de perseguir els usuaris que realitzen càrregues eventuals. Al 2010 la Cort Suprema va dictaminar que a les empreses de rastreig no els està permès de registrar les adreces IP dels usuaris que comparteixen arxius, fent impossible per als propietaris dels drets d’autor d’obtenir evidències.

Traducció de Swiss Govt: Downloading Movies and Music Will Stay Legal

2 respostes a “Govern suís: Descarregar pel·lícules i música continuarà sent legal”

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)