Parlament d’Ivan Bartoš a l’Assemblea de la Internacional Pirata de Gener del 2023

CoR President meeting with Ivan Bartos, Czech Deputy Prime Minister

Aquest dissabte 28 de gener del 2023, la Internacional Pirata ha celebrat una nova Assemblea General, on ha intervingut n’Ivan Bartoš, president del Partit Pirata txec, ministre de Desenvolupament Regional i Viceprimer ministre de Digitalització en el Gabinet de govern de la República txeca, amb el següent parlament:

Quan repasso la llista de les persones presents en aquesta Assemblea General, veig gent que conec fa tretze anys. Prefereixo no ser molt formal, però és un honor per a mi que em demanin que faci un parlament aquí. Sincerament, el 2010, quan es va fundar la Internacional Pirata (Pirate Parties International, PPI), la meitat dels partits pirates presents avui encara no existien i l’altra meitat eren a les beceroles. Avui el meu fill porta bolquers i, tretze anys enrere, jo no en tenia cap de fill. En aquells dies també era molt difícil trobar personalitats públiques que parlessin en els nostres actes.

Durant aquests tretze anys d’existència de PPI, hem recorregut un llarg camí. Els pirates estan representats ara en els ajuntaments de molts països, en diversos parlaments nacionals, i existeix una presència constant i cada vegada major dels pirates en el Parlament Europeu. En el cas del meu país, la República Txeca, també hem aconseguit superar l’últim escull, esdevenir part del govern nacional. Sóc responsable, entre d’altres, del camp crucial de la digitalització, i hem sobreviscut el primer any de govern amb èxit.

L’orientació de la política s’ha desplaçat realment en aquest segle. Una de les coses importants a la República Txeca era l’oportunitat de dirigir la UE. Es van discutir molts temes crucials, com la Llei d’intel·ligència artificial. La posició de l’Estat ja era enllestida, però vaig fer tot el possible per impulsar les coses crítiques per al nostre moviment. Alguns pirates també són assessors dels polítics europeus. Hem debatut les esmenes a aquesta llei, preservant la privacitat dels ciutadans i Internet com el coneixem. Potser una cosa per a mi, quan els txecs han dirigit el Consell de la UE, han estat els principis horitzontals de moltes activitats de la UE, on els ciutadans són el centre de les coses que s’estan fent. La protecció dels ciutadans és ara en gran manera el principal punt de la UE.

No obstant això, existeixen molts actes legislatius que són totalment contraris a això, com la privacitat personal que es tira per la finestra en el moment en què es justifica per a protegir els nens, com la proposta del Chat Control. Els filtres automàtics de totes les comunicacions privades són dolents i punt. Marcel Kolaja s’ha oposat al control de xerrades en el Parlament Europeu amb fermesa.

Per altra banda, voldria dir-vos que aprecio molt a tots els que participen en les estructures internacionals pirates. Fins i tot després de tretze anys, encara tenim certs problemes, però la cooperació internacional és genial. Aquesta podria fer que més persones s’interessessin pel moviment pirata. Així que gràcies, nois, per la vostra feina. Tot i que la meva feina aquí ara només és ocasional, en el passat m’hi vaig implicar més i sé el que és deixar-s’hi la pell per mantenir aquest espai.

Si hagués de resumir tot el que he après en aquest darrer any al govern, ho reduiria a dues coses: de vegades sents que el món depèn del que facis, i has d’assumir la responsabilitat de la societat. Com si abandonéssim el govern, tot s’ensorraria. És necessari mantenir la teva raó interna per la qual fas això. No és el nostre paper ser responsables de tota la societat. Ens preocupem molt, la qual cosa ens fa sentir més febles. Rick Falkvinge diu: No us prengueu massa seriosament.

D’alguna manera em sento que som pirates, però si ets elegit i has de trobar compromisos, em sento com un corsari. Centrant en la feina, però lluitant sota la bandera d’algú altre, com la del primer ministre d’un partit diferent. Encara pots ser pirata, però pots fer-ho tot de totes maneres, excepte disparar a la nau del teu soci. No ens podem prendre massa seriosament. Només ens hem de centrar en el que ens agradaria canviar.

Bona sort a tots els que es presenten i presentaran aviat a eleccions; també necessitareu molta perseverança per a tenir èxit en els vostres càrrecs. Mantenir viva una organització basada en el voluntariat com la nostra mai és fàcil, i alhora hem d’afrontar els nous reptes del segle XXI. Només voldria afegir que, com experimento de primera mà com les coses s’estan gestionant des del màxim nivell executiu, em reafirmo en la convicció que tots estem fent les coses que són correctes. Així que gràcies per donar-me l’oportunitat de parlar amb vosaltres i per la vostra bona feina.

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)