Per què les escoles haurien d’usar exclusivament programari lliure

Reproduïm íntegrament aquest l’assaig  del Richard Stallman (Versió original, traducció)

Existeixen diverses raons per les quals tots els usuaris d’ordinadors haurien d’usar programari lliure: proporciona als usuaris la llibertat de controlar els seus propis ordinadors—amb programari privatiu, l’ordinador fa el que el creador del programari vol que faci, no el que l’usuari vol. També facilita als usuaris la llibertat de poder cooperar entre ells. Això és així tant per als usuaris com per a les escoles.

L’objectiu d’aquest article és dotar de de raons addicionals que s’apliquen específicament a l’educació.

Primer, el programari lliure pot ajudar les escoles a estalviar diners. El programari lliure proporciona a les escoles, com a altres usuaris, la llibertat de copiar i redistribuir el programari, de tal manera que l’administració educativa pot fer-ne còpies per a tots els seus ordinadors. Als països pobres, això pot ajudar a disminuir l’anomenada fractura digital.

Aquesta raó òbvia, encara que important, és la més superficial. I els creadors de programari privatiu poden eliminar aquest desavantatge regalant còpies a les escoles. (Alerta: una escola que accepta aquesta oferta pot haver de pagar per actualitzacions en el futur!). Així que, vegem les raons més profundes.

Les escoles tenen una missió social: educar als estudiants que siguin ciutadans d’una societat forta, capaç, independent, cooperativa i lliure. Ha de promoure l’ús del programari lliure així com promou el reciclatge. Si les escoles eduquen en el programari lliure, llavors els estudiants tendiran a usar programari lliure en acabar l’escola. Això ajudarà la societat a escapar del domini de les megacorporacions.

Les escoles haurien d’evitar ensenyar en la dependència. Aquestes empreses ofereixen mostres gratuïtes a les escoles per la mateixa raó que les companyies tabaqueres distribueixen cigarrets gratuïtament: per tenir nins i adolescents addictes (1). No faran descomptes a aquests estudiants quan creixin i deixin l’escola.

El programari lliure permet a l’estudiant aprendre com funciona el programari. Quan els estudiants arriben a l’adolescència, alguns d’ells volen saber tot el que es necessita saber sobre el seu sistema operatiu i els seus programes. Tenen curiositat per veure el codi dels programes que fan servir cada dia. Per aprendre a escriure bon programari, els estudiants necessiten llegir-ne i escriure’n molt. Necessiten llegir i entendre programes reals que la gent veritablement usa. Només el programari lliure permet això.

El programari privatiu rebutja les seves ànsies de coneixement: diu “el coneixement que cerques és un secret, aprendre està prohibit!” El programari lliure anima a tothom a aprendre. La comunitat del programari lliure rebutja “el sacerdoci de la tecnologia”, que manté el gran públic en la ignorància de com funciona la tecnologia; nosaltres encoratjam els estudiants de qualsevol edat i posició a llegir el codi font i a aprendre tant com ells vulguin aprendre. Les escoles que usin programari lliure permetran millorar als alumnes més dotats per la programació.

La raó més profunda per usar el programari lliure a les escoles és per l’educació ètica. Esperam que les escoles ensenyin als estudiants els fets bàsics i habilitats útils, però aquesta no és tota la seva tasca. La missió fonamental de les escoles és ensenyar la gent a ser bons ciutadans, cosa que inclou l’hàbit d’ajudar als altres. En l’àmbit informàtic, això significa ensenyar-los a compartir programari. Les escoles de primària, sobretot, han de dir-los: “Si duus programari a l’escola, has de compartir-lo amb els companys. I has de mostrar el codi font a la classe, en el cas de què algú vulgui aprendre.”

Per descomptat, l’escola ha de practicar allò que predica: els alumnes han de poder copiar, endur-se’n a casa i redistribuir tot el programari instal·lat a l’escola.

Ensenyar als estudiants a usar programari lliure i a participar en la comunitat del programari lliure és una lliçó cívica duita a la pràctica. També ensenya als estudiants el model de servei públic en comptes del de magnats. Tots els nivells escolars han d’usar programari lliure.

  1. La companyia tabaquera RJ Reynolds va ser condemnada a pagar 15 milions de dòlars de multa en el 2002 per haver subministrat mostres gratuïtes de cigarrets en esdeveniments infantils. Vegeu http://www.bbc.co.uk/worldservice/sci_tech/features/health/tobaccotrial/usa.htm (en anglès).

33 respostes a “Per què les escoles haurien d’usar exclusivament programari lliure”

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)