Quatre mesos a Sant Fruitós

La Manoli Martin, regidora de Pirates de Catalunya a Sant Fruitós de Bages, ens explica la seva experiència dels darrers mesos

Ja han passat més de 4 mesos, des de l’11 de juny, dia que vaig prometre el meu càrrec com a regidora de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.

Després d’un aterratge forçós, sense manual d’instruccions incorporat, puc començar a fer balanç de la feina que he portat a terme i de la que encara tinc pendent.

Només entrar a l’Ajuntament la primera feina obligatòria a fer va ser entendre el funcionament de l’administració i els mecanismes per a desenvolupar les propostes que havíem promès al nostre programa electoral (recordeu que com a regidora pirata vaig signar amb l’Agrupació Municipal, Imagina’t Sant Fruitós, formada per PIRATA.CAT, ERC i independents, per poder tenir representació municipal al meu poble i treballar en comú).

Després de conèixer el ROM (reglament de l’orgànic municipal), l’AD (autorització de despesa), l’ADO (reconeixement de l’obligació de la despesa), el funcionament de les Juntes de Govern, de les Comissions Informatives i dels Plens, el segon objectiu, era la reducció dels costos de personal electe o alts càrrecs.

A la nostra arribada, es van extingir els contractes que l’antic equip de govern havia signat amb els càrrecs de confiança. Entre ells:

  • Un «assessor urbanístic»: figura dins d’una estructura de 9 professionals a l’àrea d’urbanisme, entre els que destaquen arquitectes, aparelladors, delineants, etc.
  • Una «cap de protocol»: plaça que es va crear davant la mancança d’un departament de comunicació propi a l’Ajuntament. Només entrar, he estudiat la possibilitat de crear un departament de comunicació amb el personal que ja tenim. Un departament que fos neutre i que realitzés la difusió de les actuacions portades a terme dins l’Ajuntament, mèrits, cultura, potenciació de l’associacionisme, promoció de les àrees industrials existents al municipi, exposició dels comptes de la casa de la vila, així com de les subvencions, convocatòries de treball o fins i tot ofertes de feines externes, entre d’altres.
  • Per acabar, un tercer càrrec: «Gerent de l’àrea de serveis personals», càrrec que ocupava un tècnic de cultura funcionari de l’Ajuntament i que, en desaparèixer aquest càrrec de confiança, ha tornat al seu anterior lloc de treball, saltant d’aquesta manera la persona que es va contractar per fer les seves tasques habituals.

Aquestes baixes han d’estalviar al nostre Ajuntament des del mes de juny, l’import de 74.803,64 euros.

La segona part del segon objectiu va ser la determinació del sou dels regidors electes. Es van prendre dues decisions. La primera, que cap dels regidors electes, ni tant sols l’Alcalde, faria dedicació exclusiva; això es justifica per dos motius: el primer, l’eventualitat del càrrec i, segon, vàrem determinar que tots els regidors cotitzaríem per un total de 28 hores setmanals, doncs no sabíem quin seria el volum de feina de cadascuna de les regidories. Ara tots fem aquestes 28 hores, com a mínim, treballant moltes més sense cap més retribució que la satisfacció de saber que fem bona feina pel nostre poble. Els sous es van reduir un 10% en relació al de l’antic equip de govern (aquests ja havien fet una reducció dels seus sous d’un 10%). I a l’últim Ple del 9 de novembre vam votar, la retallada del 50% de la paga de Nadal corresponent a aquest any 2011.

Tercer objectiu, obrir l’Ajuntament de Sant Fruitós amb eines de participació: el que podia semblar una cosa senzilla, encara està per acabar de definir.
Tot i tenir un apartat al lloc web municipal que explica com es fa un reglament de participació ciutadana, el nostre Ajuntament mai havia fet cap tipus de consulta popular.

L’opció de posar l’SPC (Sistema de participació ciutadana) en funcionament a Sant Fruitós era complicat per dos motius:

  • un de molt important, és el coneixement informàtic de la majoria de veïns del poble; un sistema de participació nou, ha de ser suficientment senzill per arribar a tota la població, sense discriminació per coneixements, edat o motius tècnics
  • el segon, fer servir una eina creada per PIRATA.CAT dins d’una aplicació de l’ajuntament, quan no som majoria dins l’òrgan de govern; estic proposant altres eines de participació alternatives, com pot ser Consensus i xarxes socials.

El fet de tenir l’intenció de posar en marxa l’SPC m’ha fet descobrir dos punts febles:

  • El primer, la falta d’un sistema informatitzat dels procediments o expedients que es generen a l’Ajuntament. El de Sant Fruitós és un dels molts ajuntaments que han crescut d’una forma ràpida i descontrolada, on s’ha tingut poca sensibilització en la informatització dels procediments administratius, la qual cosa ha provocat que la recerca i control de qualsevol expedient sigui encara una tasca manual i tediosa. No tenir aquest control informàtic dels expedients, dificulta tenir al dia el total d’expedients que hi han oberts i quins es podrien o s’haurien de discutir per consulta i quins no.
  • Un segon punt feble ha estat el problema de la confidencialitat de les dades, que dificultava el poder publicar tant Plens com Juntes de Govern, sobre tot en casos presentats per l’àrea de serveis socials.

La solució a tot això és la instauració d’un sistema de gestió documental o expedients, que assigni a tots els expedients un número de referència, evitant d’aquesta forma la publicació de cap dada de caràcter personal. Aquesta solució precisa d’un cost econòmic i sobre tot organitzatiu.

Una de les tasques que també vaig realitzat tot entrat, va ser la recerca de les factures pagada a les SGAE. Al registre del nostre ajuntament només vaig trobar tres factures d’un total de 5.606,49 euros. Avaluat el cost de la devolució d’aquestes factures, es va considerar que no era viable iniciar el procediment. El que si s’ha fet es donar ordre expressa del no pagament de cap més factura que vingui en concepte de cànons. Paral·lelament, s’ha demanat al departament d’informàtica que, sempre que sigui possible, es faci servir programari lliure, per la realització d’aquesta tasca, comptem amb personal qualificat en aquest tema, cosa que facilita la feina.

A partir d’aquí, i amb l’objectiu d’obrir la participació i augmentar la transparència del nostre Ajuntament, tinc pendent, entre d’altres, de realitzar les següents tasques:

  • Proposar la publicació dels acord signats per Ple,cosa que no es fa des del 2009. (Objectiu aconseguit el 14.11.2011)
  • Proposar e impulsar la creació d’un consell municipal o autònom de joves, òrgan d’informació, consulta i participació democràtica sectorial dels i de les joves de la ciutat, i les seves associacions, en aquells assumptes d’interès municipal.
  • Proposar la publicació de les factures generades i pagades pel nostre Ajuntament, així com el cost dels actes organitzats per la casa consistorial.

M’agradaria, arribat aquest punt, fer una menció al meu company de partit Aleix Madrid de Santa Coloma de Gramenet. La situació al seu ajuntament potser serà diferent, però m’agradaria encoratjarlo a què comenci a investigar com funcionen aquests temes al seu ajuntament, i a sumar esforços per a corregir els petits defectes que hi vagi descobrint.

A Sant Fruitós, Pirates de Catalunya no va presentar una candidatura pròpia: el fet de formar part d’un Acord Municipal i a l’hora d’un pacte de govern, deixa el marge de maniobra molt limitat. Tot i això, com a Pirata convençuda, lluitaré amb totes les eines disponibles per a millorar la participació, la transparència i controlar la despesa del Ajuntament al qual vaig prometre el meu càrrec.

Salut i rom!

Manoli Martin

9 respostes a “Quatre mesos a Sant Fruitós”

  1. esther on

    Wow, felicitats Manoli per la feina.
    L’explicació de la feina és extraordinària i sempre tenint clar que és el primer pas.

    Felicitats, força i endavant amb la feina!

    Respon
  2. kike on

    Hola

    Primer felicitar a Manoli, per només 4 mesos el treball es impresionant.

    No podríem formar un equip tècnic, juridic, etc, de gent del partit per ajudar als nostres representats?

    Suposo que a mida que siguem més gent hi haurà informàtics, juristes, arquitectes etc que sense ànim de lucre podrien assessorar-los, penso especialment gent jubilada o prejubilada, o amb temps lliure.

    Salutacions

    Respon
  3. GabiG on

    Moltes felicitats! Ets un exemple i un orgull pels pirates…

    M´agrada molt l´idea de trobar una manera d´acostar la participació ciutadana a la gent que no domina les noves tecnologies. Es una crítica que moltes vegades s´ens fa: “Amb Internet només votarien els quatre gats que l´usen”.
    Doncs bé, ja no fa falta que la gent vingui a Internet, ja anem nosaltres a buscar-los.

    Per cert, l´idea d´en Kike de formar comités d´assesorament es molt bona.

    Respon
  4. Manoli on

    Moltes gracies a tots/es vosaltres que sou l’ànima d’aquest projecte.

    Estic convençuda que el nostre vaixell arribarà molt lluny.

    Som un equip genial!!

    Arrrrrrrrrrr.

    Respon
  5. Carlos on

    Brillante artículo, Manoli, demostrando que los piratas somos lo que los otros partidos no son: transparencia total y defensores de la democracia directa.

    Estamos a tu lado para lo que te haga falta! Arrrrr!!!

    Respon

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)