Turquia, refugi segur sense Drets Humans?

Detenciones en Turquía

Després de l’intent de cop d’estat del passat cap de setmana, l’autoria del qual encara no està clara, el govern turc ha iniciat una purga massiva de jutges, professors, policies, periodistes i oposició política entre d’altres col·lectius, ha proclamat l’Estat d’Emergència, i ahir mateix, anunciava la “suspensió temporal de la Convenció Europea de Drets Humans“, segons el viceprimer ministre Numan Kurtulmus. S’ha suspès a més de 55.000 funcionaris, i s’ha detingut a més de 11.000 persones. També s’han cancel·lat emissores de ràdio i televisió amb activitat opositora, segons xifres oficials ofertes pel president Erdogan, qui assegura que les purgues continuaran.

L’ONG Amnistia Internacional, que vetlla pel compliment dels drets humans a tot el món, ha manifestat a través de l’investigador Andrew Gardner que “estem presenciant en aquest moment una repressió de proporcions excepcionals a Turquia“, unint-se al cor d’actors civils internacionals que observen amb preocupació els aconteixements que es desenvolupen en aquest país, candidat a formar part de la UE i que en el seu territori acull, sota la subvenció de la UE, un contingent de més de 2,5 milions de refugiats sirians des de l’inici de la crisi.

Encara que Kurtulmus ha assegurat que els drets de reunió i de manifestació no seran cancel·lats – com a mínim per als ciutadans turcs, i que no s’aplicarà la Llei Marcial en el país, les purgues i la repressió a peu de carrer fan dubtar de la fiabilitat i el compliment dels compromisos del país comandat per Erdogan, amb els seus propis ciutadans i amb els refugiats sirians que viuen, i molts cops malviuen, allà. La reobertura, per part del govern turc, del debat sobre la pena de mort posa en alerta a ONGs, col·lectius i partits a favor dels drets humans al món sobre la deriva totalitària d’Erdogan i el seu govern, que avui afecta a tots els estaments de la societat turca.

Des de Pirates de Catalunya manifestem el nostre neguit per l’estat dels drets humans a Turquia, i exigim al govern d’Ankara que cessi tota activitat que comprometi de facto la independència dels organismes oficials i garanteixi l’exercici de la llibertat de premsa, de pensament i d’obra de tots i cadascun dels ciutadans turcs, i de totes aquelles persones que resideixin dins dels límits del país, ja siguin o no d’origen turc. També manifestem la nostra preocupació i crítica, que fem extensiva a la UE, per l’estat dels més de 2,5 milions de refugiats sirians que viuen a Turquia, els drets dels quals estan més compromesos. Considerem que el país presidit per Erdogan no és segur, que la UE ha de reconsiderar la seva decisió i enviar aquests refugiats, que ja fugen de la guerra civil i la barbàrie, a un país que compleixi amb els drets humans i no suspengui unilateralment derts inalienables a qualsevol persona. Per últim, mostrem el nostre suport a totes les institucions, partits polítics i associacions en defensa de les llibertats civils i els drets humans, entre ells els nostres companys del Partit Pirata de Turquia.

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)