#yoquierovotar

Aquesta setmana el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, ha anunciat una reforma exprés de la Constitució. Malgrat les demandes d’aprofundiment democràtic que s’han viscut aquest any, constatem que la Constitució Espanyola, llei marc que regula i determina els límits i la interacció entre el poder de l’estat i els ciutadans, serà modificada sense que aquests darrers siguin consultats.

Per efectuar la reforma constitucional que el govern ha proposat, i que ara no entrarem a discutir perquè creiem que aquesta decisió hauria de recaure en mans de la ciutadania, legalment no cal convocar cap referèndum. L’única constel·lació que podria forçar-ne la convocatòria fóra que un de cada 10 diputats o senadors així ho sol·licitessin, fet més que improbable actualment. A més, aquesta reforma no fou plantejada per cap partit polític amb representació parlamentària en el moment de ser escollit, de manera que no se’n deriva cap legitimació ciutadana.

L’objecte de la reforma és important i pot condicionar el futur dels ciutadans; no és una mera reforma “administrativa”. L’establiment d’un sostre en el dèficit públic, a més de fixar constitucionalment un determinat model econòmic, repercutirà també en el model social, el que no deixa de ser una modificació encoberta de “l’estat social” que defineix la constitució.

Des de PIRATA.CAT volem reiterar que, sense posicionar-nos a favor o en contra de la reforma, trobem indignant que no se’ns consulti com a ciutadans sobre una qüestió que toca un element clau de la nostra convivència com és la Constitució.

A més, creiem que la convocatòria d’un referèndum vinculant podria propiciar que els impulsors de la reforma haguessin d’exposar les raons que els han dut a impulsar-la i s’iniciés un debat constructiu i democràtic entre partidaris i detractors en què tots plegats, però sobretot la nostra democràcia, hi sortiríem guanyant.

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)