Resposta a l’article d’Empar Moliner

Resposta de Pirates de Catalunya a l’article d’opinió “El Partit Pirata” d’Empar Moliner publicat al diari Ara el 27 de gener del 2012.

——————–

Benvolguda Senyora Empar Moliner,

Prescindint dels insults gratuïts que demostren un gran desconeixement sobre Pirates de Catalunya, volem afirmar que la nostra presència a un debat sobre pirateria, més que adient, era necessària per tal d’aportar i defensar el punt de vista dels usuaris.

I per a què aquestes afirmacions adquireixin sentit, voldríem diferenciar el que implica ser un pirata com persona que descarrega obres i el que és ser-ho com a membre de Pirates de Catalunya. A Pirates de Catalunya no només defensem el lliure accés a la cultura, també som acèrrims defensors dels drets humans, la transparència i la democràcia participativa. I això només és la punta de l’iceberg.

Entrant en el contingut de la seva recent columna, si a les grans superfícies els furts fossin còpies dels productes sense afectar l’inventari ni els productes llavors estaríem parlant d’una comparació correcta. Però la realització d’una còpia per ús personal i sense ànim de lucre no es pot comparar en cap cas amb un furt d’un objecte material.

Per posar un exemple d’actualitat, Megaupload era un servei, com molts altres, que oferia la possibilitat d’emmagatzemar els teus arxius al “núvol”, a Internet, per a poder disposar d’ells en tot moment i en qualsevol lloc. Aquest sistema facilitava compartir documents acadèmics i corporatius amb clients i col·legues des de qualsevol dispositiu connectat a la xarxa, amb la comoditat que això suposa. La denúncia conjunta no només es fa per a tots aquells individus que a títol personal han perdut arxius, sinó també per a aquelles empreses que feien ús de Megaupload com a eina de treball que també han perdut els seus documents.

La qüestió que afecta els usuaris no és tan sols el fet de l’absència de còpies, el bloqueig dels seus comptes i la incertesa del destí final dels seus arxius. El problema més greu és que l’excusa que hi hagi continguts afectats per copyright ha posat en una situació d’indefensió als usuaris i s’han violat drets fonamentals.

És completament injustificable que mesures cautelars, ni tan sols una condemna en ferm, permetin a les autoritats nord-americanes segrestar tots els arxius de tots els usuaris de Megaupload, contenint innombrables dades personals, des de correus electrònics a dades bancàries, orientació política, religiosa o sexual. Això és el major atemptat contra el dret a la privacitat de tota la Història de la Humanitat. Dret que trobem regulat a l’apartat de Drets Fonamentals de la Constitució Espanyola, a diferència del dret que protegeix la propietat intel·lectual, que no es regula per Llei Orgànica.

Ara bé, estem d’acord en una cosa, i és en retribuir als creadors de forma justa per la seva feina. I en això les noves tecnologies poden ajudar al col·lectiu d’artistes i creatius oferint visibilitat a les seves obres, formes de retribució justes i directes sense passar per intermediaris del tot innecessaris. La gent està disposada a pagar per un producte cultural, sempre que el preu sigui just.

El problema és que els mètodes per retribuir als artistes estan canviant, i no es pot criminalitzar els usuaris que fan ús de les noves tecnologies per accedir a la cultura, a vegades sense cap canal oficial per fer-ho, per tal d’imposar models antics i obsolets. Defensar els interessos privats de les discogràfiques no pot ser més important que defensar el dret d’accés a la cultura i el dret de la privacitat. Els usuaris volem donar suport als artistes, no als intermediaris.

En referència a la seva pregunta sobre les retribucions del Sr. Jover, vostè mateixa podrà trobar aquesta informació online a l’apartat de comptes del nostre web, i de passada comprovarà el nostre compromís amb la transparència, en la qual creiem fermament.

Finalment, en nom de Pirates de Catalunya li agraïm l’atenció envers el nostre col·lectiu. Accions com la seva ens ajuden a difondre millor allò en què creiem. I aprofitem per agrair també al Projecte Gutenberg la feina realitzada que ha permès que puguem gaudir dels clàssics citats en el seu article.

17 respostes a “Resposta a l’article d’Empar Moliner”

 1. Víctor on

  Apuesta senyora volia desgravar impostos per despesa en sostenidors perquè segons ella, forma part de la seva imatge. A l’hora de pagar també s’escaqueja.

  Respon
 2. Miguel Angel Quiñones on

  No havia llegit l´article d´ aquesta senyora, però es nota que desconeix una mica el significat d´artista. Avui en dia, qualsevol pot ser un artista, fins i tot, com diu ella ¨artistes de Sony¨.

  Jo creia que Sony es només una distribuidora, no una agrupació d´artistes…

  Industria = Diners = Artistes

  Respon
  • kenneth on

   Efectivament, ni ho trobaràs!

   Voluntaris de Pirates ajudaran als advocats a tirar endavant la plataforma tecnològica que els cal pel cas. Aquest serà el nostre “pagament” 🙂

   Respon
    • Capità Pirata on

     Hola,

     la resposta és totalment correcta: els nostres comptes són públics, tots els pagaments es poden verificar.

     La ironia està en que l’Empar diu el Josep Jover hauria de col·laborar gratuïtament per principis… i nosaltres demostrem que és així 😉

     Salut i rom!

     Respon
    • jordi on

     Mentida cap ni una. Les nostres finances són clares. Si no apareix un pagament és que no l’hem fet. Per exemple, no és necessari que explicitem que no hem pagat res al Sr. Urdangarin, si no hi consta el pagament és que no se li ha pagat res.

     Respon
    • kenneth on

     No es menteix pas. Sembla que vas molt agressiu en les teves intervencions… Per començar, mentir i ser imprecís no son sinònims, i per continuar, hem arribat a aquest acord amb posterioritat de la resposta.

     M’agradaria saber quant costen les aparicions de n’Empar a TV3, que es paguen amb els nostres diners.

     Per cert, recolzes la cultura lliure o com n’Empar i molts anglosaxons, confons lliure amb gratuït ?

     Respon

Deixa'ns un comentari

 • (no el publicarem)