Tornant a l’escola, cap nen sense llibres

Versió en català.Versión en castellano.Parents2Parents

Segons les dades aportades per la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (CEAPA) i l’Associació Giner de los Ríos, un de cada tres escolars tindrà series dificultats per dur els llibres de text que se’ls exigeixen aquest curs 2012-2013.

A les retallades de 3.000 milions d’euros de la partida d’educació que el Govern va aprovar la passada primavera cal sumar-hi l’augment del preu dels llibres de text (2,39% de mitjana) i l’augment de l’IVA, que en el cas del material escolar passa del 4% al 21%. La despesa mitjana per nen, segons la OCU, serà de 640€, dels quals 215€ corresponen a la despesa en llibres de text.

La situació és dramàtica, s’estima que 2.000.000 de nens no tindran tots els llibres aquest curs. Els Pirates defensem l’accés a la cultura i al coneixement, i entenem que l’accés a l’educació és un dret fonamental a qualsevol estat.

Per aquests motius i amb l’objectiu de que aquest any no hi hagi ni un sol estudiant sense llibres, Pirates de Catalunya juntament amb Piratas de Galicia i Piratas de Madrid, hem obert un portal amb enllaços p2p on oferim a totes les famílies la possibilitat d’accedir als materials que necessitin. Actualment disposem d’enllaços a material de primària, secundària i batxillerat; i s’afegeixen nous continguts a diari.

Aquest projecte es possible gràcies a la col·laboració de pirates de Holanda, República Txeca i Sèrbia. La iniciativa rep el nom “Parents 2 Parents” (de pares a pares, #Parents2Parents), fent al·lusió a la tecnologia p2p, que permet la compartició d’arxius entre persones. Gràcies a aquesta tecnologia, l’eventual bloqueig del nostre web per part de les autoritats (llei Sinde-Wert) no podrà detenir l’accés als materials que enllacem.

Son molts els mestres i pares que volen que s’utilitzin les noves tecnologies per a millorar realment l’ensenyament, i que proposen la creació de materials pedagògics lliures.

Des de Pirates de Catalunya creiem fermament que l’accés a la cultura i el coneixement ha de ser universal, i per aquest motiu l’ensenyament ha de basar-se en materials lliures creats per professionals de l’ensenyament, i no pas en el model actual de compra o lloguer de materials a un petit grup d’empreses editorials.

Malauradament, ni des del Departament d’Ensenyament ni des del Govern central no s’ha volgut avançar en la creació d’aquests materials i la seva homologació corresponent.

Confiem que aquest portal serveixi per a crear una comunitat de mestres i professionals de l’ensenyament que, com nosaltres, defensin que l’accés a la cultura no sigui a mans d’uns pocs.

Us recordem que compartir sense ànim de lucre és legal, i no es corre cap risc tal i com les editorials i la indústria cultural ens volen fer creure.

Aprofitem per a convidar a mestres, associacions de pares i mares, i a qualsevol persona interessada en la millora de l’educació, a donar-se d’alta al web i a aportar els materials que trobin disponibles a la xarxa, així com els que puguin proporcionar de creació pròpia.

Accés al portal

———————————————————————————————

De vuelta al cole, ningún niño sin libros

Según datos aportados por la Confederación Española de Asociaciones de Padres y Madres de Alumnos (CEAPA) y la Asociación Giner de los Ríos, uno de cada tres escolares tendrá serías dificultades para llevar los libros de texto que se les exigen este curso 2012-2013.

A los recortes de 3.000 millones de euros en la partida de educación que el Gobierno aprobó la pasada primavera hay que sumar el aumento del precio de los libros de texto (2,39% de media) y el aumento del IVA, que en el caso del material escolar pasa del 4% al 21%. El gasto medio por niño, según la OCU, será de 640€, de los cuales 215€ corresponden al gasto en libros de texto.

La situación es dramática, se estima que 2.000.000 de niños no tendrán todos los libros este curso. Los Piratas defendemos el acceso sin trabas a la cultura y al conocimiento, y entendemos que el acceso a la educación es un derecho fundamental en cualquier estado.

Por estos motivos y con el objetivo de que este año no haya ni un solo estudiante sin libros, Pirates de Cataluña junto con Piratas de Galicia y Piratas de Madrid, hemos abierto un portal con enlaces p2p donde ofrecemos a todas las familias la posibilidad de acceder a los materiales que necesiten. Actualmente disponemos de enlaces a material de primaria, secundaria y bachillerato; y se añaden nuevos contenidos a diario.

Este proyecto es posible gracias a la colaboración de piratas de Holanda, República Checa y Serbia. La iniciativa recibe el nombre “Parents 2 Parents” (que viene siendo “de padres a padres”, #Parents2Parents), en alusión a la tecnología p2p, que permite la compartición de archivos entre personas. Gracias a esta tecnología, el eventual bloqueo de nuestro web por parte de las autoridades (ley Sinde-Wert) no podrá detener el acceso a los materiales que enlazamos.

Son muchos los maestros y padres que quieren que se utilicen las nuevas tecnologías para mejorar realmente la enseñanza, y que proponen la creación de materiales pedagógicos libres.

Desde Pirates de Catalunya creemos firmemente que el acceso a la cultura y el conocimiento debe ser universal, y precisamente por eso, la enseñanza tiene que basarse en materiales libres creados por profesionales de la enseñanza, y no en el modelo actual de compra o alquiler de materiales a un pequeño grupo de empresas editoriales.

Desgraciadamente, ni desde las consejerías de educación ni desde el gobierno central no se ha querido avanzar en la creación de estos materiales ni en su homologación correspondiente.

Confiamos que este portal sirva para crear una comunidad de maestros y profesionales de la enseñanza que, como nosotros, defiendan que el acceso a la cultura no esté en manos de unos pocos.

Asimismo, recordamos que compartir sin ánimo de lucro es legal y no se corre ningún riesgo, a diferencia de lo que las editoriales y la industria cultural quieren hacer creer.

Aprovechamos para invitar a profesores, asociaciones de padres y madres, y a cualquier persona interesada en la mejora de la educación, a darse de alta en la web y a aportar los materiales que encuentren disponibles en la red, así como los que puedan proporcionar de creación propia.

Acceso al portal

252 respostes a “Tornant a l’escola, cap nen sense llibres”

  1. patricia on

    Hola,primero que nada agradecer esta iniciativa que tanta falta nos hace a millares de padres que en estos momentos estamos sin recursos económicos ni ayudas para comprar libros.
    En el caso de mis hijos trabajarán este año con ordenador y libros digitales,con lo cual no se como hacer para obtenerlos y el valor para adquirirlos es de 65 €,que puedo hacer?
    Saludos

    Respon

Deixa'ns un comentari

  • (no el publicarem)