Totes les entrades del bloc El nostre bloc

Parlament d’Ivan Bartoš a l’Assemblea de la Internacional Pirata de Gener del 2023

CoR President meeting with Ivan Bartos, Czech Deputy Prime Minister

Aquest dissabte 28 de gener del 2023, la Internacional Pirata ha celebrat una nova Assemblea General, on ha intervingut n’Ivan Bartoš, president del Partit Pirata txec, ministre de Desenvolupament Regional i Viceprimer ministre de Digitalització en el Gabinet de govern de la República txeca, amb el següent parlament:

Quan repasso la llista de les persones presents en aquesta Assemblea General, veig gent que conec fa tretze anys. Prefereixo no ser molt formal, però és un honor per a mi que em demanin que faci un parlament aquí. Sincerament, el 2010, quan es va fundar la Internacional Pirata (Pirate Parties International, PPI), la meitat dels partits pirates presents avui encara no existien i l’altra meitat eren a les beceroles. Avui el meu fill porta bolquers i, tretze anys enrere, jo no en tenia cap de fill. En aquells dies també era molt difícil trobar personalitats públiques que parlessin en els nostres actes.

Durant aquests tretze anys d’existència de PPI, hem recorregut un llarg camí. Els pirates estan representats ara en els ajuntaments de molts països, en diversos parlaments nacionals, i existeix una presència constant i cada vegada major dels pirates en el Parlament Europeu. En el cas del meu país, la República Txeca, també hem aconseguit superar l’últim escull, esdevenir part del govern nacional. Sóc responsable, entre d’altres, del camp crucial de la digitalització, i hem sobreviscut el primer any de govern amb èxit.

L’orientació de la política s’ha desplaçat realment en aquest segle. Una de les coses importants a la República Txeca era l’oportunitat de dirigir la UE. Es van discutir molts temes crucials, com la Llei d’intel·ligència artificial. La posició de l’Estat ja era enllestida, però vaig fer tot el possible per impulsar les coses crítiques per al nostre moviment. Alguns pirates també són assessors dels polítics europeus. Hem debatut les esmenes a aquesta llei, preservant la privacitat dels ciutadans i Internet com el coneixem. Potser una cosa per a mi, quan els txecs han dirigit el Consell de la UE, han estat els principis horitzontals de moltes activitats de la UE, on els ciutadans són el centre de les coses que s’estan fent. La protecció dels ciutadans és ara en gran manera el principal punt de la UE.

No obstant això, existeixen molts actes legislatius que són totalment contraris a això, com la privacitat personal que es tira per la finestra en el moment en què es justifica per a protegir els nens, com la proposta del Chat Control. Els filtres automàtics de totes les comunicacions privades són dolents i punt. Marcel Kolaja s’ha oposat al control de xerrades en el Parlament Europeu amb fermesa.

Per altra banda, voldria dir-vos que aprecio molt a tots els que participen en les estructures internacionals pirates. Fins i tot després de tretze anys, encara tenim certs problemes, però la cooperació internacional és genial. Aquesta podria fer que més persones s’interessessin pel moviment pirata. Així que gràcies, nois, per la vostra feina. Tot i que la meva feina aquí ara només és ocasional, en el passat m’hi vaig implicar més i sé el que és deixar-s’hi la pell per mantenir aquest espai.

Si hagués de resumir tot el que he après en aquest darrer any al govern, ho reduiria a dues coses: de vegades sents que el món depèn del que facis, i has d’assumir la responsabilitat de la societat. Com si abandonéssim el govern, tot s’ensorraria. És necessari mantenir la teva raó interna per la qual fas això. No és el nostre paper ser responsables de tota la societat. Ens preocupem molt, la qual cosa ens fa sentir més febles. Rick Falkvinge diu: No us prengueu massa seriosament.

D’alguna manera em sento que som pirates, però si ets elegit i has de trobar compromisos, em sento com un corsari. Centrant en la feina, però lluitant sota la bandera d’algú altre, com la del primer ministre d’un partit diferent. Encara pots ser pirata, però pots fer-ho tot de totes maneres, excepte disparar a la nau del teu soci. No ens podem prendre massa seriosament. Només ens hem de centrar en el que ens agradaria canviar.

Bona sort a tots els que es presenten i presentaran aviat a eleccions; també necessitareu molta perseverança per a tenir èxit en els vostres càrrecs. Mantenir viva una organització basada en el voluntariat com la nostra mai és fàcil, i alhora hem d’afrontar els nous reptes del segle XXI. Només voldria afegir que, com experimento de primera mà com les coses s’estan gestionant des del màxim nivell executiu, em reafirmo en la convicció que tots estem fent les coses que són correctes. Així que gràcies per donar-me l’oportunitat de parlar amb vosaltres i per la vostra bona feina.

Pirates de Catalunya amb les persones LGTBI

La bandera de l'arc de Sant Martí oneja al balcó de la Casa Rull


El 28 de juny es commemora l’aniversari dels fets d’Stonewall Inn. Aquest mateix dia, de l’any 1969, la policia de Nova York va irrompre en aquest local freqüentat per persones LGBTI per realitzar una batuda. Tanmateix, aquest cop la resposta que van obtenir va ser diferent i les persones que es trobaven al local van dir prou a la vulneració sistemàtica dels seus drets i es van revoltar. Els aldarulls van durar diversos dies i van marcar l’inici de la lluita mundial pels drets LGTBI. A Catalunya, es va produir la primera manifestació pels drets LGBTI de l’estat espanyol l’any 1977, durant la denominada transició democràtica.

És obvi que, des dels anys 70, s’han produït una sèrie d’avenços en la consecució dels drets LGBTI. Des del 1998 que a Catalunya les parelles del mateix sexe es poden registrar com a parelles de fet i a partir del 2005 existeix el matrimoni igualitari a l’estat. També a Catalunya, al 2014 s’ha aprovat una llei per garantir aquests drets i erradicar l’LGBTI-fòbia, si bé, aquesta té una falta clara de dotació pressupostària per desplegar-la completament. Això sí, el nivell d’acceptació i normalització social ha anat creixent, de manera que les diferents realitats van guanyant representació pública.
Tanmateix, no resulta menys obvi que en molts llocs del món aquests drets no només no estan garantits, sinó que es persegueix les persones LGBTI i la seva existència. A més a més, els últims anys han ressorgit moviments reaccionaris contraris a les persones dissidents sexuals i de gènere. Aquests moviments han deixat de ser sectors minoritaris per esdevenir un discurs cada cop més normalitzat que pretén arrabassar els drets assolits, també al nostre país, on han crescut de manera descontrolada les agressions d’odi a persones LGBTI.

Les persones LGBTI formem part de la societat, tenim els mateixos drets i deures i hem de poder visibilitzar-nos socialment sense témer per les conseqüències. Normalitzar els discursos que atempten contra els drets de les persones LGBTI, així com contra les feministes, les migrants, etc. fomenta i esperona les conductes contràries a aquests drets com ara la discriminació i les agressions. Especialment greus i denunciables són els atacs contra les persones trans, tant des de la dreta més reaccionaria, com des de sectors TERF.

Pirates de Catalunya es vol posicionar de manera clara a favor dels drets de les lesbianes, gais, bisexuals i trans, així com de qualsevol dissidència sexual o de gènere, i els defensarà fins a les últimes conseqüències. Volem contribuir activament a l’alliberament LGBTI perquè  totes puguin desenvolupar els seus projectes de vida. Aquesta és una lluita transversal que implica àmbits com les condicions materials i econòmiques, la salut, l’educació… treballarem en tots i cadascun d’ells sense deixar a ningú enrere.
Aquest 28 de juny, com cada dia de l’any, les persones LGBTI de Pirates de Catalunya, així com totes les nostres companyes, volem tornar a reivindicar l’Orgull i animem a tothom a fer-ho als seus barris, pobles, viles i ciutats.

Naveguem juntes!

Pirates de Catalunya

Comunicat de Pirates de Catalunya sobre la intervenció militar de Rússia a Ucraïna: No a la guerra, no a l’imperalisme!

Pirates de Catalunya condemna la intervenció militar de Rússia a Ucraïna. Un cop més diem “No a la guerra”.

La situació d’Ucraïna és complexa pels interessos creuats, de la Federació Russa, la Unió Europea i els EUA mitjançant l’OTAN, existents des de la dissolució de l’URSS i que han portat als atacs autoritzats per Vladímir Putin. Atacs que responen a un afany imperialista alimentat per una visió contrària als drets fonamentals i al dret d’autodeterminació del poble ucraïnès i sense el suport del poble rus. Alhora, responen a la tensió generada per l’expansió de l’OTAN cap a l’est, allunyant-se del Pacte de Varsòvia i amb els EUA al rerefons buscant beneficis per a la seva indústria armamentística, i l’expansió mercantil de la UE amb un tractat de lliure comerç fallit que forçava a Ucraïna a minvar, fins a eliminar, vincles comercials amb Rússia.

Nogensmenys, Ucraïna ha estat incapaç de resoldre per mitjans polítics la seva relació amb les regions prorusses del Donbass, optant per mantenir un conflicte intern amb bombardejos sistemàtics sobre la població civil, causant milers de baixes i desplaçaments massius. Ucraïna i Rússia, incloses les repúbliques del Donetsk i Lugansk, han caigut en mans d’extremismes ultraconservadors i han alimentat la llavor de la guerra.

Per tant, considerem inacceptable aquesta intervenció militar i que s’ha de produir una desescalada immediata de les hostilitats de Rússia contra Ucraïna, s’ha de cercar una solució diplomàtica i política per als territoris autodeterminats a Ucraïna, així com la prohibició i destrucció de l’armament nuclear de tots els països que en disposin. També pensem que l’OTAN no ha de contribuir a l’escalada bèl·lica i ha d’aturar la mobilització de tropes als països membres de l’organització, així com desistir d’adherir Ucraïna a l’aliança atlàntica.

Mentre les propostes anteriors no es duguin a terme, demanem que es mobilitzi l’ajuda humanitària necessària per a les persones que fugen dels atacs i també un boicot als actius i productes russos, així com un full de ruta de la Unió Europea per tallar com més aviat millor la dependència energètica i econòmica amb Rússia.

Fotografia de Jernej Furman (CC BY)

No a la guerra, no a l’imperialisme!
Pirates de Catalunya

El descrèdit de la T-Mobilitat segueix augmentant

Des de Pirates de Catalunya portem dient des de l’any 2018, malgrat les amenaces legals de l’ATM, que el projecte T-Mobilitat presenta greus riscos a la privacitat. I fa pocs dies s’ha demostrat el primer, amb una potencial filtració de dades de més de 2.000 usuaris.

L’enginyer informàtic Edin Kapić va demostrar en un fil de Twitter la baixa qualitat de la implementació i pràctiques de seguretat de la plataforma desenvolupada pel grup format per la CaixaBank, Fujitstu i Indra, amb un contracte de 60 milions d’euros, on s’inclou també el desplegament de la infraestructura física de la T-Mobilitat.

Així, amb un disseny deficient i basat en la recopilació innecessària de dades personals, aquesta plataforma ha estat greument vulnerable perquè van deixar-se un usuari activat per defecte fàcil d’encertar per a qualsevol enginyer,  exposant les dades dels primers 2.000 usuaris.

Donat l’important retard del transport urbà barceloní en arribar a l’era digital, amb la T-Mobilitat s’hauria pogut trobar alternatives viables avui en dia que permetin donar el servei personalitzat promès sense comprometre la privacitat ni l’anonimat dels usuaris. Tecnologies com les identitats autosobiranes, amb un estàndard europeu eIDAS gairebé enllestit, o la clàssica signatura electrònica combinada amb NFC, haurien fet impossible patir una vulnerabilitat tan greu com aquesta perquè les dades residirien en mans dels usuaris i no pas centralitzades en un servidor mantingut deficitàriament.

A més, fa poc s’ha demostrat un sobrecost superior a un 100 %, arribant fins a 146 milions entre contractes de TMB i l’AMT. Una solució ineficient i insegura, amb problemes d’implementació, amb un sobrecost inacceptable.

Tot plegat evidencia les mancances del model de la T-Mobilitat. Així, es confirmen les preocupacions que els col·lectius promotors de la campanya mobilitat.info, Pirates de Catalunya, Stop Pujades Transport, Críptica i Coordinadora Obrera Sindical, hem expressat en més d’una ocasió d’un projecte que només pot resumir-se com una violació de la privacitat de les persones i un nyap digital.

Fotografia de Michał Kwaśniak

Pirates de Catalunya

Comunicat de Pirates de Catalunya sobre els indults als presos polítics independentistes

Falten 3.291 persones represaliades per amnistiar. Aquesta és la conclusió a què arribem amb l’anunci d’indults, després del pròleg escenificat amb l’espectacle realitzat al Liceu sota el títol “Reencuentro: un proyecto de futuro para toda España”.

Espanya no tindrà futur sense tallar de soca-rel amb el filofeixisme creixent que busca eliminar qualsevol expressió popular que no sigui considerada nacionalment espanyola, per moltes propostes que es facin, i l’indult no és cap gest de justícia reparadora.

La repressió exercida des dels estaments polítics, judicials i policials de l’Estat; amb el suport entusiasta de l’extrema dreta catalanòfoba i l’equidistància de l’autoanomenada esquerra, fins i tot la catalana; no comença ni acaba en els presos polítics catalans. S’ha estès fins a 3.300 persones; exiliades, condemnades i processades esperant sentència. Per aquestes, menys mediàtiques i conegudes, no hi ha cap gest. Sense incloure totes aquestes persones, els indults als presos polítics resulten insuficients.

Tampoc podem obviar que la Generalitat de Catalunya encara és acusació en moltes de les causes on s’han processat manifestants i activistes. És imprescindible que les institucions actuïn amb responsabilitat i no contribueixin a la repressió. Cal actuar per retirar les acusacions, en lloc de fer escarafalls un cop les condemnes s’han produït.

També cal que les exiliades puguin tornar a Catalunya, tal com diuen l’informe i posterior resolució del Consell d’Europa, on s’estableix clarament que s’ha fet “una interpretació que converteix la desobediència civil no violenta en un delicte de sedició”, en un exercici més de guerra judicial vers la dissidència que s’oposa a l’statu quo. A més a més, aquest mateix argument ja s’està traslladant a altres àmbits i causes, perseguint el dret a manifestació i la protesta pacífica.

Cal una amnistia que repari, no uns indults limitats que amaguen la humiliació d’acceptar una culpabilitat per uns delictes inexistents. I aquesta amnistia ha d’estendre’s als milers de persones perseguides, no només a un grapat de líders polítics i civils, ja que mentre segueixi havent-hi una sola persona represaliada per motius polítics, la reparació no serà possible. Alhora, cal continuar construint alternatives al voltant del dret a decidir-ho tot, per tombar els pilars del vell règim i posar els fonaments d’un nou projecte on el poble català pugui decidir el seu camí lliurement.

Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa

Pirates de Catalunya