Totes les entrades del bloc El nostre bloc

Comunicat de Pirates de Catalunya sobre l'accident a la planta d'IQOXE de la Canonja

Sobre l’accident que es va produir a la planta d’IQOXE de la Canonja, al Polígon Sud del Complex Petroquímic de Tarragona, des de Pirates de Catalunya volem fer una sèrie de consideracions. La primera d’elles és mostrar el nostre sentit condol als familiars i amics de les tres persones que han mort com a conseqüència de l’accident, així com desitjar una ràpida recuperació a les persones ferides i afectades.

En els darrers 12 mesos, el Polígon Químic ha estat l’escenari d’accidents de diversa gravetat com el de Carburos Metálicos del maig passat, amb una persona morta i un ferit molt greu, l’incendi de Miasa al juliol i l’accident d’aquesta setmana que ha afectat a IQOXE. A més d’aquest tipus d’accidents, la població del Camp pot estar exposada de forma continuada a riscos per la seva salut vinculats a la contaminació. Tanmateix volem destacar que aquest fet no el podem conèixer del cert perquè no s’han dut a terme estudis que ho conformin o desmenteixin. Lamentem l’actitud passiva de la Generalitat de Catalunya a l’hora de buscar solucions per les demandes del territori respecte aquest tema.

Pensem que s’han produït errades en la comunicació de l’emergència a la ciutadania, com ara els missatges contradictoris sobre el confinament dels ciutadans de les localitats properes emesos a xarxes socials, en contrast amb la manca d’utilització de les sirenes de risc químic que, en cas de confinament com s’estava demanant, haurien d’haver estat activades. La decisió sobre el confinament, o no, en una situació de crisi química no pot dependre de la percepció de risc dels ciutadans de manera individual, sinó que l’administració ha d’emetre un missatge clar, directe i entenedor sobre les conductes que aquests han de desenvolupar. Les compareixences d’alguns dels responsables polítics com el Conseller d’Interior, Miquel Buch, van afegir-se a generar aquesta percepció de contradicció al afirmar que la gent podia sortir de casa de forma normal, però alhora recomanava mantenir el confinament.

Pirates de Catalunya es vol sumar a les reclamacions de la Plataforma Cel Net i també exigir a la Generalitat de Catalunya:

  1. Una legislació que millori el control i regulació de la indústria química i contaminant, la qual incorpori sancions quantioses en cas de negligència. Contaminar o no vetllar per les condicions de seguretat dels treballadors i treballadores ha de tenir un cost important per les empreses responsables d’aquests fets.
  2. Actualitzar els mecanismes de comunicació d’emergències per evitar que es produeixin situacions com les d’aquest accident.
  3. Realitzar un estudi exhaustiu, rigorós i independent per avaluar els riscos i l’impacte que produeixen aquestes indústries sobre la salut i el medi ambient, i prendre les mesures que se’n derivin.
  4. Revisar la planificació urbanística a llarg termini per garantir la seguretat al voltant de les zones industrials del Camp de Tarragona.
  5. Impulsar una revisió de la planificació industrial de la zona per convertir l’actual indústria en “química verda”, tot apostant per la recerca i la innovació en aquest àmbit.

Finalment, demanem el cessament del conseller Miquel Buch, en base a les grans mancances que ha demostrat en matèria de gestió de crisis que han provat la seva incapacitat per fer-se càrrec de les responsabilitats inherents a la Conselleria d’Interior.

European Pirates diu no al suplicatori, la repressió i la politització de la justícia espanyola

Pirates de Catalunya i European Pirates ha realitzat una roda de premsa al Parlament Europeu on ha constatat la politització de la justícia espanyola i el seu ús partidista pels partits majoritaris. En paraules de Carlota Jover, membre de l’equip jurídic de Pirates, “el Grup d’Estats contra la Corrupció s’ha referit a la politització de la justícia espanyola com el seu taló d’Aquil·les i el cas de l’eurodiputat Oriol Junqueras no és més que un exemple de com això vulnera els drets dels ciutadans“.

A més, Francisco Garrobo, portaveu del partit, ha assenyalat que aquests casos acosten perillosament Espanya a Turquia. Segons el portaveu, “les filtracions a la premsa de les dades dels jutges independentistes i el nomenament de Dolores Delgado, el dia que deixa de ser Ministra de Justícia, com la nova Fiscal General de l’Estat, són una mostra més de la politització de la justícia”. També ha exigit al Parlament Europeu i al seu president que es garanteixi que l’eurodiputat Oriol Junqueras pugui prendre la seva acta i que els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín, així com Clara Ponsatí després del Brexit, tinguin assegurada la seva mobilitat per Catalunya i la resta de l’Estat Espanyol.

L’eurodiputat pirata alemany Patrick Breyer ha sol·licitat a la Comissió Europea que “comenci a mirar més enllà de Polònia i Hongria en relació a les garanties de l’estat de dret” assenyalant a Espanya, després de citar diversos exemples com la persecució de la sàtira política, en clara referència a les detencions dels titellaires de “Títeres desde abajo” i de l’assetjament al programa Polònia de TV3. També ha assenyalat que, des del seu lloc a la Comissió Jurídica del Parlament Europeu, treballarà perquè es tracti la situació d’Oriol Junqueras al Parlament Europeu.

Per la seva banda, l’eurodiputada pirata de la República Txeca Markétka Gregorová ha afirmat que, amb la informació actual i donada la situació de manca de drets a l’Estat Espanyol, la postura dels 4 eurodiputats pirates és contrària a l’acceptació del suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem. Markétka ha afirmat que “hi som representats pirates de tres països diferents [la República Txeca, Alemanya i Catalunya] per evitar que el dret europeu i les sentències del TJUE es quedin en res”. A més, ha assegurat que “som nosaltres, els membres del Parlament Europeu, qui hem de decidir sobre la retirada de la immunitat dels eurodiputats i no Espanya, per tal de garantir la prevalença del dret europeu sobre el dret nacional” i que Espanya “està establint un precedent perillós”.

Per últim, Markétka Gregorová i Diana Riba, membre del Grup Parlamentari dels Greens/EFA i ERC, han reivindicat que Carles Puigdemont i Toni Comín puguin participar de la delegació d’eurodiputats que visitaran els presos i preses polítics a final de gener, mentre que Francisco Garrobo ha exigit al president del Parlament Europeu que garanteixi la seva seguretat i ha explicat que “els pirates demanarem participar d’aquesta delegació a través dels nostres eurodiputats”.

Amb aquesta roda de premsa, Pirates de Catalunya finalitza la seva participació a Estrasburg després d’intervenir en la manifestació Omplim Estrasburg, organitzada per a rebre els nous eurodiputats catalans, assistir al ple del Parlament Europeu i reunir-se amb eurodiputats de diversos partits i grups polítics, amb l’objectiu de continuar la feina iniciada amb les denúncies contra l’Estat Espanyol pel tancament de pàgines web, el bloqueig del Tsunami Democràtic i la petició expressa d’intervenció del Consell General del Poder Judicial.

Pirates de Catalunya denuncia la politització de la justícia espanyola davant la Comissió Europea

Pirates de Catalunya, a l’empara de la Directiva 2019/1937 de protecció de les persones que informen sobre infraccions del Dret de la Unió, denuncia avui davant la Comissió Europea la politització de la justícia espanyola i, en concret, del Consell General del Poder Judicial i de la Junta Electoral Central. A més, sol·licita que s’intervingui urgentment el Consell General del Poder Judicial ja que no actua d’acord amb els principis de seguretat jurídica i independència que han de guiar sempre el poder judicial.

La Comissió Europea té el deure de garantir els drets a la tutela judicial efectiva i a un jutge imparcial. No obstant, casos com el de l’Eurodiputat Oriol Junqueras demostren que està incomplint les seves obligacions a Espanya. L’Eurodiputat Oriol Junqueras, i els seus votants privats del dret de sufragi, són només dues de les moltes víctimes d’aquest incompliment; s’hi sumen les persones que van firmar clàusules bancàries abusives, aquelles que han reclamat pel cèntim sanitari o el cànon digital, i moltes més que no han pogut fer valer els seus drets.

Pirates de Catalunya basa la seva denúncia en la normativa de la Unió Europea però també en l’opinió d’altres institucions. Per exemple, el Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) ha recomanat en reiterades ocasions a Espanya que actuï per canviar el sistema d’elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial. En paraules del propi GRECO:

  • El GRECO considera que s’ha perdut la oportunitat d’esmenar allò que s’ha demostrat, a ulls dels ciutadans, el taló aquil·lià de la judicatura espanyola: la seva suposada politització. (…)
  • En aquest context, el GRECO només pot recordar la seva opinió sobre l’objecte que, en general, té la creació de Consells del Poder Judicial, garantir la millor independència del Poder Judicial, tant en aparença com a la pràctica. Malauradament, el resultat a Espanya continua sent el contrari, com ja es va destacar a l’informe d’avaluació de la quarta ronda, i s’ha vist confirmat pels esdeveniments recents al país.

Aquesta denuncia es suma a les presentades contra el tancament de pàgines web de l’1 d’octubre i contra el tancament de l’aplicació i web del Tsunami Democràtic, i es part d’una nova estratègia de Pirates de Catalunya per internacionalitzar la situació política i judicial. A més, Pirates de Catalunya anuncia el seu suport i assistència a la manifestació d’Omplim Estrasburg d’aquest dilluns davant el Parlament Europeu, l’assistència al plenari on Puigdemont i Comín on prendran possessió del càrrec, com hauria de fer Junqueras, i una roda de premsa aquests dimarts, amb els eurodiputats pirates del Parlament Europeu, per fixar la posició del partit en torn a la situació de l’Oriol i el futur suplicatori contra els exiliats.

Pirates de Catalunya dóna suport a Junqueras i estudia denunciar a Espanya i la JEC davant el TJUE

Després de la decisió d’inhabilitar el MHP Quim Torra, la JEC ha continuat la seva actuació arbitrària, antidemocràtica i obertament en frau de llei per despullar a Oriol Junqueras de la seva acta d’eurodiputat després de la sentència favorable del TJUE. Aquesta decisió és un atac, ja no només a la democràcia espanyola, sinó a la seguretat jurídica de la Unió Europea.

PP, Ciutadans i VOX han decidit utilitzar les clavegueres de l’estat per jugar la seva darrera partida política davant els esdeveniments que havien de donar-se aquest cap de setmana i el dimarts al Congrés dels Diputats. Unes actuacions de qui es creuen posseïdors de la veritat i no els importa, de nou, trencar la democràcia; accions que són més pròpies d’altres tipus de règims. I ho fan utilitzant un estament de l’estat per als seus interessos propis.

Per això, l’equip jurídic de Pirates de Catalunya està estudiant portar davant el TJUE a l’Estat Espanyol, per incompliment de la decisió del mateix tribunal, i als membres que han votat a favor de la retirada de l’acta d’Oriol, en tant que segons la nova normativa europea de defensa dels interessos de la Unió, les decisions administratives generen, a partir del 17 de desembre de 2019, responsabilitats personals de qui les ha signada o votada en infracció de la Carta de Drets Fonamentals dels Ciutadans de la Unió.

Un cop aprovada la denúncia per part dels òrgans competents de Pirates de Catalunya, procedirem a denunciar un cop més a l’Estat Espanyol, tal com ja vam fer amb èxit després del tancament de les pàgines web de l’1 d’octubre i després del tancament del web del Tsunami Democràtic.

Pirates de Catalunya

Pirates de Catalunya insta al Govern i al Parlament a desobeir l’acord de la JEC

Davant l’acord de la JEC, amb sis vots particulars en contra, per inhabilitar el MHP Quim Torra, des de Pirates de Catalunya, tot i les diferències ideològiques, expressem el nostre rebuig, davant el que considerem una decisió arbitrària, antidemocràtica i obertament en frau de llei, més pròpia d’un tribunal polític que d’una democràcia consolidada.

La JEC actua aplicant una nova interpretació del famós article 155 de la Constitució Espanyola, posicionant-se contra el moviment independentista, inclús abans que el Tribunal Suprem es pronunciï al respecte de la seva inhabilitació, excedint-se així en les seves competències. Un nou atac a la sobirania democràtica del poble català.

Per això, davant de l’enèsima injustícia i violació de drets fonamentals per part d’un estament espanyol, des de Pirates de Catalunya instem el Govern de la Generalitat, el President del Parlament de Catalunya -Roger Torrent- i la resta de membres de la mesa, així com totes les diputades electes, a desobeir l’acord i defensar les institucions catalanes.

Pirates de Catalunya